torsdag 3 november 2011

Under päronträdet

I ärlighetens namn måste jag säga att jag inte blev så särskilt förtjust i Theodor Fontanes försök att skriva kriminalnovell. Den här historien fångade mig inte direkt och behållningen blev nog mest beskrivningen av "bygden" och porträttet av byns värsta sladderkäring.

Hradscheck är värdshusvärd och handelsman i byn Tschechin. Han är lite av en slarver och har satt sig i skuld- dessutom hänger han sig åt spel. Frun är ett högfärdsplyte och hon är van vid en viss standard- den tänker hon under inga omständigheter ge avkall på. Mittemot bor en änka, fru Jeschke- byns skvallertant. Hon håller koll på allt vad som händer.

När Hardscheck höstgräver i trädgården (invid päronträdet) hittar han ett lik- liket är uniformsklätt och han skottar över det illa kvickt. Så kommer besked från Krakow att en inkasserare är på väg för att kräva in en större summa pengar. Herr Szulski (inkasseraren) ska övernatta i värdshuset. Naturligtvis försvinner Szulski under mystiska omständigheter.....

Så går det som det för det mesta går- de skyldiga straffas till slut och så är sagan all. "Allt kommer till slut i dagen". Mjaha, tänker jag... var det inte mer än så. "Under päronträdet" hör inte till årets favoriter.

4 kommentarer:

Monika Häägg sa...

"Under päronträdet" låter annars väldigt intressant när du beskriver den!

Ingrid sa...

Monika: Jag blev nog lite besviken över slutet...

Anonym sa...

Titeln är kanon, men trist om boken inte lever upp till den.

Ingrid sa...

Bokdjungeln: Boken kändes lite rumphuggen....