tisdag 22 november 2011

Fransk slalom

Ja, jag är ju en sån där "slalomläsare"- en del brukar fryna på näsan åt "min sort"- men jag har väl koncentrationssvårigheter. Jag tycker om omväxling och det är trevligt att gå in i parallella världar. Ibland har jag (o, fasa) en hel handfull böcker i skilda stadier av "läsning" på gång samtidigt. Just nu är det två franska böcker (i översättning) som är på tapeten. "Jean och Marie" som jag skrev lite om i morse (väldigt sorglig och av den anledningen måsta jag pausa annars blir det för mycket)- och "Ungkarlarna" (bilden ovan är av den engelska utgåvan)- Henry de Montherlants mästerverk som kom i svensk översättning år 1936 (med förord av Anders Österling). "Ungkarlarna" borde verkligen ges ut på nytt- senast man sysselsatte sig med nyutgåvor av Henry de Montherlants romaner var visst år 1977. Det börjar bli längesedan....

"Baron de Coëtquidan, som gift sig vid fyllda femtiofem år, var vid denna tidpunkt åttio. Det var elakheten som höll honom vid liv, ty elakheten verkar liksom alkohol konserverande. Sedan man nått en viss ålder håller varje dräpande ord som yttras, varje anonymt brev som skickas, varje förtal som utsprides, graven borta för några månader, ty de stimulera livskraften". (sid.27, Ungkarlarna. Översättning: Axel Claëson, Albert Bonniers förlag 1936.)


"Pas mal"..... säger jag och snirklar mig vidare i slalombacken.

5 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Jag är också en slalomläsare. Är inte säker på att det är den bästa läsningen, men jag har dåligt tålamod och vill ständigt ha något nytt framför ögonen

mimmimarie sa...

Jag läser också slalomvis. Ibland när det är en tyngre bok, eller en på tyska t ex är det skönt att varva, annars kanske jag skulle tappa sugen.

Ingrid sa...

Nattens bibliotek: Jag känner precis som du gör- jag vill ha något nytt för ögonen och så har jag väldigt dåligt tålamod....

Mimmimarie: Javisst, jag skulle heller inte orka mig igenom en tung bok utan att få koppla av med något mera lättsmält (och tyskan går i allmänhet inte så lätt och ledigt för mig heller :-)

Emmas Bokhylla sa...

Jag gor det ocksa och ar valdigt njod med det, man har olika bocker for olika delar av dagen ochd et fungerar alldeles utmarkt! Fungerar bra om man laser nagot tungt, sa kan man varva det med nagot lattare!

Ingrid sa...

Emma: Jag känner mig mycket bättre till mods nu när jag vet att så många andra läser på samma sätt! Det är viktigt att lätta upp det tunglästa (annars kommer man inte helbrägda ur det :-)