måndag 21 november 2011

Det missförstådda geniet

Heinrich von Kleist 1777-1811

Idag för 200 år sedan tog Heinrich von Kleist sitt eget liv. Olycklig och missförstådd var han och han skrev inte i takt med sin egen tid- snarare med framtiden. Expressionismens poeter till exempel kände sig väl hemma i Kleists författarskap. Idag anses han vara en av de allra största tyska tragikerna.

Von Kleist tillhörde en mycket förnäm preussisk familj och bara femton år gammal gick han in i det militära. Året därefter drog han ut i krig men fann att upplysningens ideal inte lät sig förenas med officerslivets plikter- von Kleist begärde sitt avsked ur armén år 1799. Så följde studier i matematik, filosofi och naturvetenskap.

Från vetenskap vänder han sig till konsten- och han känner ett kall att bli författare. Han reser- till Würzburg, till Paris (som han lärde sig att hata) och till Schweiz där han plötsligt får för sig att han ska bli bonde och leva i enlighet med Rosseaus idéer. Napoléons intåg i alplandet får honom på andra tankar och så återvänder han till Tyskland. Så följer en kringirrande tillvaro.

Han börjar skriva men drabbas av svåra depressioner och bränner upp många av sina manuskript. Han hamnar i fransk fångenskap, släpps fri och bosätter sig i Dresden. Nu skriver vi 1807. Han får sina verk publicerade och ett av hans skådespel blir uppfört. Det är en lycklig tid i hans liv. År 1809 marscherar Napoleon igen och så tar glädjen åter slut för Kleist . De sista åren av sitt liv bor han i Berlin- isolerad, bitter, deprimerad. Han beslutar sig för att dö tillsammans med en ung kvinna- Henriette Vogel- som han bara har känt en kort tid. Henriette lider av en obotlig sjukdom och de beslutar sig för att avsluta sina liv tillsammans. Den 21 november 1811- vid Wannsee- skjuter han först Henriette och sedan riktar han vapnet mot sig själv.

Mest känd är nog von Kleist för "Den sönderslagna krukan" som är en komedi och "Michael Kohlhaas" som är en mycket intensiv och tragisk roman.

På svenska ges nu ut flera av von Kleists verk i nya utgåvor. ("Michael Kohlhaas" kom ut 2007 på bokförlaget Bakhåll. )

Modernista förlag kommer ut med fyra dramer (i ett band) Penthesilea, Prinsen av Homburg, Amfitryon och Den sönderslagna krukan. Översättning och förord av Horace Engdahl.

Informationen om von Kleist kommer mestadels från "Verdens Litteraturhistorie" , Politikens forlag, 1972.

Inga kommentarer: