onsdag 9 november 2011

The Cat's Table av Michael Ondaatje

På fotot (som är lånat) far det amerikanska krigsfartyget Bainbridge genom Suezkanalen

Michael Ondaatje är född i Colombo (dåvarande Ceylon)- numera är han bosatt i Kanada. "The Cat's Table" (Cat's table är motsatsen till The Captain's Table- vid Cat's Table sitter de mindre bemedlade) är en roman som har handlingen förlagd till "det slutna rummet"- i detta fallet fartyget Oronsay som är på väg från Colombo till England. Skaran av passagerare är brokig och iakttas med skarp blick av bokens huvudperson Michael (även kallad Mynah) och hans två kamrater Cassius och Ramadhin. Michael, Cassius och Ramadhin är alla elva år gamla och på väg till England för att gå i skola där. De reser ensamma och tar genast tillfället i akt att utforska hela fartyget- fyllda av upptäckarlusta och nyfikenhet. De terroriserar sin omgivning (de är t ex uppe i svinottan för att roffa åt sig mat från första klass-passagerarnas dignande frukostbord).

De möter skvallertanten Flavia Prins, Miss Lasqueti som har ett helt duvslag med sig på resan, Mr Daniels som odlar giftiga plantor i skeppets nedre regioner och den mystiske fången som sägs ha mördat en domare (han förs upp i bojor varje morgon för sin motionsrunda). Janklatruppen står för underhållningen ombord (och en del annat också), Hector de Silva är på flykt undan en förbannelse och Mr Hastie spelar varje kväll kort i Michaels hytt med sina vänner. Vi får vara med om en cyklon och likt Odyssus spänner sig Cassius och Michael fast på däck (och överlever mot alla odds).

Boken är skriven i korta kapitel och det är mycket lätt att följa med i handlingen som växlar mellan personer och tid (det hela är en tillbakablick). På det här fartyget möts öst och väst och det är ett mikrokosmos i ett makrokosmos. Det skimrar som havet om den här berättelsen som egentligen är en djup nostalgisk resa mestadels bakåt i tiden. Bäst tycker jag om att läsa kapitlen som handlar om livet på båten- där excellerar Ondaatje verkligen- både i språk och beskrivningar.

“There is a story, always ahead of you. Barely existing. Only gradually do you attach yourself to it and feel it. You discover the carapace that will contain and test your character. You find in this way the path of your life.”

Summa summarum: En mycket vacker och läsvärd bok som jag verkligen kan rekommendera. "The Cat's Table" finns ännu inte i svensk översättning men jag är övertygad om att "det kommer".

Inga kommentarer: