måndag 28 november 2011

TV-nostalgi

Den sjätte TV-teaterensemblen (1963/64) (fotot lånat från Wikipedia).

Det var en gång ... det var på den tiden då svensk television skulle vara folkbildande. Jag tillhör en bortskämd generation... och jag saknar verkligen möjligheten att se så många otroligt fina uppsättningar hemma i vardagsrummet (eller vilket rum det nu var). Jag var inte så gammal men nog tog jag tillfället i akt att bli underhållen med hjälp av alla de fina skådespelare vi hade då. Varannan vecka (ungefär) sändes en pjäs- och det var verkligen inte fy skam, mycket av det som visades.

Spelåret 64/65 visades t ex två dramer av Harold Pinter (Teparty och Älskaren), Blodsbröllop av Garcia Lorca, Nattcafé av Bengt Bratt (och den pjäsen minns jag mycket väl), Den nya kvinnan av Kerstin Thorvall.... och många fler.

Idag är det inte mycket kultur värd namnet som visas...så gott som ingen teater-i stället massor av fåniga reality-program och ja- var tog de gamla debattprogrammen vägen??

Här är en lista på vad som visades 1968/69. Nog kan man längta tillbaks.....

2 kommentarer:

bokrikedom sa...

Tror faktiskt att jag såg Nattcafé, fast jag bara var 11-12år då! Var inte Catrin Westerlund med där? Minns i alla fall att den gjorde starkt intryck på mig!

Ingrid sa...

Bokrikedom: Jovisst var Catrin Westerlund med och Heinz Hopf. Just den pjäsen gjorde ett oerhört starkt intryck även på mig- den måste ha varit något alldeles extra eftersom du också minns den så väl. Åh, vad jag saknar TV-teatern....