tisdag 15 november 2011

Familjehistoria och räliga djur

Mrs Calloway på bloggen A ROOM OF MY OWN skrev att hon tyckte om Ondaatjes "Running in the Family" och eftersom jag alldeles precis läst ut hans senaste "The Cat's Table" tyckte jag att det lät som en spännande läsutmaning. Nu har jag boken här hos mig och läser så ögona blö'r. jag kan genast konstatera att jag håller med Mrs C- rysligt trevlig bok det här! (Men också med allvarliga och inte alltid så putslustiga kapitel).


I ett av kapitlen får man lära sig lite om Ceylons brokiga fauna- men vad är en kabaragoya och en thalagoya? Så där mera exakt alltså. Det fick jag leta på nätet efter och hittade då fotot av den inte särskilt "snuttiga" karagoyan ovan. Det svenska namnet för den här arten av djur är "bandvaran". Varaner skulle jag inte vilja ha på nära håll. Jag associerar omedelbart till de där stora hemska "Comodo Dragons"- må vara att kabaragoyorna kan användas för att kratsa bort överflödigt murbruk- men nej tack, inte i min trädgård.... Ormar finns det också gott om. Giftiga sådana som gärna kryper in i huset och lägger sig på den varma radion.... I Ondaatjes familj tog man då fram bössan och sköt tills man träffade. Husets väggar hade kulhål lite varstans. Petitesser förstås. Hunden käkar upp mormors lösbröst och ja, fortsättning följer.....


Tack Mrs C. för ett väldigt fint boktips!!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den verkar rolig!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Den är både rolig och sorglig- jag tycker att han blandar mycket bra, Ondaatje.

Läst, sett & hört sa...

Kul att du gillade den, Ingrid!
Jag vill minnas att Ondaatje blir iakttagen av en vildsvinsgalt när han står utanför sitt tält i djungeln och rakar sig. Jag har en bild på näthinnan av de där två som står och stirrar på varandra.

Ingrid sa...

Mrs C: Det var en väldigt bra bok- tack igen för tipset. Jo, vildsvinsgalten får en framträdande "ögonblicksroll" i handlingen.