tisdag 23 augusti 2011

Tematrio- skolmiljöerLyrans tematrio har rubriken skolmiljöer den här veckan- mycket passande! Då börjar jag med en TV-serie "The Glittering Prizes" (som är baserad på en bok av Frederic Raphael)- Den visades på svensk TV någon gång under 70-talet och jag satt som klistrad... Tom Conti som spelade huvudrollen fick förmodligen en massa beundrarbrev. Skolmiljö och skolmiljö förresten- här tas vi med till Cambridge och det är femtiotal. En väldigt sevärd serie i vilket fall som helst. På svenska tror jag att den hette "Där lagrarna gro" (eller något i den stilen.)Den här romanen av Kingsley Amis var en av de första jag läste på originalspråket (den ingick nämligen i min kurslitteratur en gång i forntiden)- jag minns att jag skrattade högt när jag läste. Det här är ännu en bok i universitetsmiljö- och allt handlar om stackars Jim Dixon och alla hans vedermödor. En rolig och ytterst läsvärd bok.


Som nummer tre väljer jag Hans Scherfigs pärla- "Det forsömte forår" (som även PetterButter tar ordet har på sin lista). Boken köpte jag 1979 när jag var på lååång cykelsemester på Jylland. Den blev jag rekommenderad av en bokhandlare i Randers som tyckte att det var höjden att jag inte läste danska böcker (för det gjorde jag inte på den tiden). När jag kom hem nappade min pappa åt sig den och han blev precis lika begeistrad som jag - och han skaffade ett extra exemplar för att skicka till sin bäste vän- så satt de sedan och pratade gamla skolminnen (de hade säkert någon lärare som de hade velat ge strykninkarameller....).


" For en del år siden döde en aeldre mand på Österbro efter at have spist et maltboljse". (Inledningsorden). Boken finns i svensk översättning.

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Scherfig måste jag nog kika lite efter.

Ingrid sa...

Lyran: Scherfig är väl värd att leta efter. Det skulle vara fint om det kom nyutgåvor!

Petter Malmberg sa...

Jag har också den danska utgåvan av Hans Scherfigen (och en till på svenska). Gyldendal gav ut flera böcker av honom med samma utseende. De är snygga.

Ingrid sa...

Petter: Jag tror att jag köpte en Scherfig till i samma utgåva (men den hittar jag inte nu)- visst är de fina! Önskar att Scherfig kunde få fler läsare här i Sverige.