torsdag 24 augusti 2017

Från Gudhjem till Svaneke

Oluf Høst- muséet i Gudjem (Bornholm).

Sommaren är sakta men obönhörligen på väg bort men än finns det tid och lust för utflykter. Det blev två dagsresor i rad till Bornholm. Tur nummer ett gick till Gudhjem och Oluf Høst-muséet som i år har en specialutställning med Drottning Margrethes och Prinsessan Benediktes Høst-tavlor. Den 16 april 1958 fyllde dåvarande kronprinsessan Margrethe 18 år och fick i födelsedagspresent från "De Danske Andelsselsaber" en tavla målad av Oluf Høst. Det kom att bli en tavla som drottningen kom att sätta mycket och extra stort värde på. Nu har hon alltså mycket generöst lånat ut sin samling Høst-tavlor till muséet fram till slutet av oktober.

Muséet öppnade sina portar 1998 och det är inrättat i Hedvig och Oluf Høsts villa i Gudhjem. Från ateljéfönstren har man en vidunderlig utsikt ut över Östersjön. Det blev en mycket minnesvärd dag i den dramatiskt belägna lilla staden.

Igår var det dags att ströva runt i Svaneke och väninnan och jag masade oss upp för den branta backen till kyrkan och kyrkogården där en stor del av min släkt ligger begraven. De dödas åker hålls i oklanderligt skick. Den här staden är mycket välskött- överallt. På kulturcentret, Svanekegården, inhandlade jag ännu en diktsamling av Peter Poulsen. Jag håller verkligen med Politikens recesensent" Der er ikke nogen helt magen til Peter Poulsen blandt tidens poeter."
Inga kommentarer: