lördag 20 augusti 2011

Det var en gång...

en tid då politik var viktigt- då politik var det man levde för. Vi var unga, vi ville förändra världen. Vi protesterade och vi var mycket aktiva. Sextiotalet var en omvälvande tid och några år in på sjuttiotalet fortsatte världen att tränga sig in i vardagsrummen på ett mycket skoningslöst sätt.

Jag har lagt upp en bild på Uwe Timms bok om Benno Ohnesorg - den kommer snart ut i svensk översättning på Thorén & Lindskog förlag. (Jag har läst den på originalspråket). Vill man försöka förstå det som hände i Tyskland under den här tiden (60-70-tal) är boken om Benno ett måste att läsa. Det var då allt började- så känns det i alla fall för mig, som var ung och idealistisk när "allt" hände i Europa.(och i den övriga världen också).

Jag läser just nu Steve Sem-Sandbergs bok "Theres" (som handlar om Ulrike Meinhof) och den får mig att minnas. Jag upplevde själv Baader-Meinhofgängets härjningar på alldeles för nära håll. "Too close for comfort". Men- jag ska inte föregå resten av boken om Ulrike M- jag har ganska många sidor kvar.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag har själv funderat på vilka av alla de tyska författare jag läst under det senaste året som jag skulle tänkas kunna läsa och få behållning av på orginalspråk. Hur svår upplever du Uwe Timm vara?

Ingrid sa...

Mimmimarie: Uwe Timms tyska upplever jag inte som svår- Han var en av de första tyska författare jag "vågade mig på" att läsa på originalspråk och jag hade stor behållning av de böckerna.