onsdag 17 augusti 2011

Jag har inte tänkt överge den tyska litteraturenHär två av de många väldigt fina och inspirerande "reseböcker" som jag läst under året. Packaléns bok har jag gått igenom från pärm till pärm och lärt mig massor av. Edda Zieglers utmärkta "Verboten, verfemt, vertrieben" handlar om alla de kvinnliga författare som fick sina röster- om inte alltid tystade så dock nedtonade- under nazisttiden.Den tyska 1900-talslitteraturen är speciell eftersom så många författare (under 30- och 40-tal) tvingades i landsflykt eller till tystnad. Många orkade heller inte leva längre under sådana villkor. När kriget sedan väl var slut var Tyskland så förstört och ödelagt att det tog tid innan skrivandet kom igång för fullt igen. Tyskland blev också delat- och så uppstod två olika tyska "kulturer" .Benedict Wells- en ny och spännande författare nu i svensk översättning


Idag är Tyskland en stat igen- nya författare gör sina röster hörda- tyvärr blir inte så mycket översatt till svenska. Jag hoppas att årets bokmässa ska kunna inspirera till större efterfrågan/läsning av de tyskspråkiga författarna.( Österrike och Schweiz har ju också litteratur värd att uforska! )Förlaget Thorén & Lindskog som specialiserar sig på modern tyskspråkig litteratur ger ut flera nya böcker i höst- här ovan två av dem.


4 kommentarer:

Bokmania sa...

Sture Packalén var min lärare när jag läste tyska och tysk litteratur på Mälardalens högskola för ca tio år sedan, jag skrev även min d-uppsats hos honom. Förstår att du uppskattade hans bok, han är mycket kunnig.

Ingrid sa...

Ivana: Så intressant- och så roligt att du haft en så kunnig lärare- Boken är så lärorik och så inspirerande. Jag blir alltid så vansinnigt avundsjuk på så stor kunskap. (Och jag är avundsjuk på dig som fått lära dig så mycket!!)

mimmimarie sa...

Jag säger som du Ingrid. Jag har fått smak på tysk litteratur och kommer inte att släppa den även efter mässan i Göteborg är över.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag hoppas att det kommer många översättningar och att det skrivs mycket om tysk litteratur!