söndag 28 augusti 2011

Westwood av Stella Gibbons

" Westwood" av Stella Gibbons borde vara den perfekta semesterlektyren- och det betyder inte att boken är banal- för det är den långt ifrån. Det är väl hopfogat och det är både roligt och bitvis också oerhört irriterande, och faktiskt riktigt sorgligt på sina ställen.

Margaret Steggles är en ung dam i 20-årsåldern och hon är inte vacker- det framhålls redan från början och Mrs Steggles, Margarets mor, är inte sen att påpeka detta vid flera tillfällen. Stackars Margaret har inte mycket till självförtroende- hon är en snäll och hjälpsam flicka som vill de flesta väl men hon har också en lite snobbig sida och det orsakar problem för henne.

Platsen är Londons förorter och tiden är andra världskriget- vi hamnar mitt i blitzen och bomberna faller och orsakar förödelse och skräck. Margaret,som är lärarinna, och hennes föräldrar (brodern är inkallad) har precis flyttat till ett hus i Hampstead Heath. Hon kommer nu att bo nästan granne med sin bästa väninna Hilda och också, som det visar sig, med herr och fru Challis. Hon dras snabbt in i en cirkel av händelser som hon inte mäktar med att styra själv riktigt.

Av alla karaktärer i romanen är nog Gerard Challis den som jag retar mig mest på- maken till pompös , humorbefriad och uppblåst gubbstrutt får man leta efter. Gerard Challis är författare - han skriver dåliga teaterpjäser (som blir hyllade och spelar för fulla hus ). I hans pjäs "Kattë"till exempel , skjuter sig först hjältinnans älskare på scenen, sedan skjuter fadern modern för att hon fött honom en så usel dotter (för att sedan hoppa i Donau och dränka sig). I sista scenen tar Kattë själv livet av sig. "Ett mästerverk" enligt Challis själv.....

Romanen handlar i stort om den ständiga kampen mellan romantik/drömmande och verklighet/sunt förnuft (ämnet känns väl igen från t ex Jane Austens" Sense and Sensibility"). Om Margaret står för det överdrivet romantiska och känslosamma är hennes väninna Hilda raka motsatsen och hon tillhör ett av bokens roligaste porträtt.

"Westwood" gav mig många trevliga och avkopplande lästimmar och nu vill jag läsa den stora bestsellern från 30-talet "Cold Comfort Farm" också. "Westwood" kom ut 1946.


Inga kommentarer: