måndag 22 augusti 2011

Atelier Elvira

Ett foto taget av min mormor - som också var fotograf. (Året var 1910)
Kvinnliga fotografer från förra seklets början intresserar mig mycket. I Steve Sem-Sandbergs bok "Förgängligt" (nu har jag läst ut den) berättar han om Sophia Goudstikker som hade "Atelier Elvira" i München. Tyvärr råder viss osäkerhet om upphovsrätten till fotona på tyska Wikipedia men via den här länken kan man ta del av många fina foton och framför allt ett på Sophia själv.

5 kommentarer:

mimmimarie sa...

Att vara fotograf var ett av de första yrken som ansågs passande för kvinnor. Om jag inte minns fel så var en av Sveriges släktforskarförbunds årsböcker tillägnad kvinnliga fotografer. Håller med dig om att det är mycket intressant.

Hannele på Hisingen sa...

häftigt

Ingrid sa...

Mimmimarie: Fotograf-yrket har en mycket intressant historia och det är extra speciellt med de kvinnliga fotograferna- minns du vilken årgång av årsböckerna som tillägnades de kvinnliga fotograferna?

Hannele: Det är alltid lika spännande att hitta en "ny" kvinnlig fotograf från gamla tider.

mimmimarie sa...

Nej tyvärr Ingrid. Du får nog höra efter på något bibliotek eller din lokala släktforskarförening som kan tänkas ha alla årsböcker. Sveriges släktforskarförbund har endast den senaste årsboken till salu.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag ska kolla!