fredag 19 augusti 2011

En kritikens mästare

Absolut var han det, Bengt Holmqvist. Om jag fick välja tio böcker att ta med till en öde ö skulle "Kritiska ögonblick" bli en av dem. Den kom ut 1987 och på nära 600 sidor är den kanske lite av Bengt Holmqvists "kritiska testamente." (Bengt Holmqvist gick ur tiden 2002). Han var bara 22 år gammal när han debuterade som kritiker (1946) och den debuten gjordes i hans hemstadstidning som var "Åbo Underrättelser". Då hade han tre års soldatliv bakom sig- i krig. "Kriget är ett system som i obehaglighet saknar motstycke" skrev han.

"Låt oss umgås med musik, böcker och bilder- och låt dem umgås med varandra- på det sätt som ger oss den största glädjen. I vår egen fantasis museum råder frihet". Så fint sagt!

Den här samlingen litteraturkritik spänner över många länder och författare. Ett ymnighetshorn att ösa ur.

" En stor kritiker ser till att många fönster hålls öppna. Det skall vara högt i tak och fri sikt. Det är den skapande kritiken, och den är- som Vilhelm Ekelund skriver- "av samma rang som all skapande konst". Där den förekommer blir dikt och läsning ett äventyr." (Torsten Ekbom och Olle Orrje- i förordet till boken).


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Jag har också Kritiska ögonblick, Ingrid! Det är en guldgruva. Så bra att du lyfter fram den!

Ingrid sa...

Mrs C: En verklig guldgruva- han skriver otroligt bra!