onsdag 24 augusti 2011

Ett fynd i bokhyllan



Jag är i full färd med att gallra bland böckerna. Det börjar bli alldeles för knökfullt (som man säger i Göteborg) i hyllorna. Några nya bokhyllor får jag heller inte plats med och då återstår bara att storstäda. Fem kassar har jag burit iväg till välgörande ändamål och det blir nog lite till. Jag försöker också få lite mera ordning. Skönlitteraturen är det inga större problem med- här gäller strikt bokstavsordning (annars hittar jag aldrig). Men så var det essaysamlingar... litteraturhistoria... och "diverse". Idag hittade jag ett svårplacerat "diverse"- en kombinerad etiketts- och kokbok från 1903.


Den har med stor kärlek bundits in av min pappa (som hade bokbinderi som hobby på äldre dar)- så jag förstår att boken har varit en kär vän. År 1903.... över 100 år sedan... och i den här boken är det gästen som är huvudpersonen- och man får råd hur man ska få gästerna att trivas på allra bästa sätt. Mycket sympatiskt.


Den är indelad efter måltider och börjar så klart med "morgenmaaltidet". Det här låter frestande för en frukostälskare:


"Som Raffinements og Delikatesser paa Theebordet kan man have: Ristet Bröd, hjemmebagte Boller, Fastelavnskringler, Kiks og Smaakager, der alt stilles omkring paa Bordet paa Tallerkener, daekkede med runde eller firkantede, hvide Frynseservietter. Endnu kan serveres Appelsin-, Aeble- eller Abrikosmarmelade og frisk Honning. "


Kaffet kan man gärna, enligt författaren, blanda med cikoria . "Kaffe har själ", säger hon också. Bara uppmaningen "Nu skal vi straks have Kaffe"! innehåller "en Verden af Hygge".


Fina lunchtips ges också- ett helt kapitel ägnas åt "Frokost for uventede Fremmede" (då får man plocka fram fiskbullar, falsk sköldpadda eller stekta ägg på rostebröd med varm tomatpuré.) Längre fram kan man också läsa om en specialsupé för "30 aeldre personer". (De ska få lax i gelé och höns i majonnäs).


Jag tänker lite på serien "Matador" (den danska, som har gått i flera omgångar på TV) när jag läser i den här boken.

2 kommentarer:

violen sa...

Borde du inte ha en kategori som heter "nostalgi" eller nåt sånt där sådana här böcker skulle platsa, de som verkligen har en historia men kanske inte nåt innehåll att spara direkt.....?
En fin hylla med en gammal lampa bredvid och en gammal broderad duk?
Ah, vill ha själv känner jag......gillar mina egna idéer tydligen......:-)

Ingrid sa...

Violen: Jo, det var ingen dum idé alls. En speciell hylla modell ä-(lampan har jag... det blir nog värre med duken....). Nostalgiböcker... det ska jag verkligen fundera på.