söndag 28 augusti 2011

Nyfiken på: Mircea Cărtărescu

Jag har inte läst något alls av den rumänske författaren Mircea Cărtărescu. Det finns ett antal böcker i svensk översättning av honom men det har bara inte blivit av för mig att "ta tag i dem". Nu ser jag att hans dagbok för åren 1994-2003 kommer ut i Bonniers Panache-serie. Den ska jag nog investera i. En tegelsten på nära 700 sidor är det knappast lönt för mig att låna- jag
förmodar att detta är en bok man ska avnjuta mycket långsamt och med stor eftertanke.


Kanske har vi här en blivande nobelpristagare? (Om inte i år så kanske om en tid....)

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

rumänska författare och konstnärer är intressanta

Nattens bibliotek sa...

Den har jag som bevakning på Adlibris. Jag har länge tänkt läsa hans böcker men det har inte blivit av. Jag tror ingen av hans böcker är lättsmälta utan som du skriver bör läsas långsamt

Unknown sa...

Hej jag heter Joanna är är 23 år.
När jag var 14 år fick jag diagnosen Aspergers syndrom och nu bloggar jag öppet hjärtat om mitt liv med diagnosen och allt vad det innebär för att folk ska få mer förståelse och insikt för hur det är att leva med ett dolt funktionshinder.
Så besök gärna min blogg:)
kram

Jenny B sa...

Den första bok av Cărtărescu som jag läste var novellsamlingen Nostalgia, och jag höll på att välta omkull av lycka. Jag älskade hur han kunde fånga den där känslan från barndomen att allt var magiskt, eller att allt KUNDE vara magiskt. När som helst kunde en saga ta sin början bakom den smutsiga källardörren.

Sedan läste jag de tre böckerna i serien Orbitór. Han använder liknande teman som i Nostalgia, men låter dem svälla ut åt alla håll och kanter. Jag tyckte om dem, men inte lika mycket som Nostalgia. Jag vet inte om jag kommer att läsa den här, men ser fram emot att höra vad andra säger om den!

Ingrid sa...

Hannele: Det håller jag med om och jag önskar att det kom flera översättningar.
Bokstödet: Jag har också lagt in på bevakning- det blir säkert en utmaning att läsa men jag tror att det är värt det eventuella besväret.
Joanna: tack för ditt inlägg- jag ska besöka din blogg. Så modigt av dig att skriva om ditt liv.

Jenny B: Tack för dina tankar om "Nostalgia"- det känns som om det vore en bok för mig- temat intresserar mig mycket.