onsdag 21 september 2011

1981

År 1980, den 24 december avled en 89-årig man i Aumühle, utanför Hamburg. Karl Dönitz hette han och han ingick en gång i Hitlers "anhang"- före detta storamiral och den man som till slut tvingades att tillkännage Tysklands ovillkorliga kapitulation den 7 maj 1945. Dönitz tillfångatogs sedan och blev dömd till 10 års fängelse vid Nürnbergrättegången. Som en del andra gamla nazister skrev han sina memoarer (jag har inte läst och vill inte läsa).

Günter Grass skriver om Dönitz i sin bok "Mitt århundrade". Under andra världskriget drunknade nära 30 000 "ubåtssoldater".

"Allihop på order av den där storamiralen, som egentligen var en krigsförbrytare". (s. 251)

Begravningen blev ett stort spektakel med massor av riddarkorsbehängda gubbar och skärmmössorna hade de på också.

"Och vid graven hölls det tal, om allt möjligt men särskilt om trohet. Fast kistan var egentligen en besvikelse. Såg helt vanlig ut. Jag frågade mig om man inte hade kunnat snickra till en sorts en miniubåt, av trä naturligtvis, men gråmålad som ett krigsfartyg. Skulle man inte helt behändigt ha kunnat låta storamiralen vila i en sån?" (s. 252)

Jag kommer att sakna "Mitt århundrade" mycket när jag nu snart måste lämna tillbaka den till biblioteket. Ännu har jag några år kvar att skriva om. Enastående bra bok!

Inga kommentarer: