onsdag 14 september 2011

1956 Brecht och Benn



Två av litteraturens giganter- Bertolt Brecht och Gottfried Benn- gick ur tiden sommaren 1956. Om ett hastigt möte mellan dem i mars samma år skriver Günter Grass i sin bok "Mitt århundrade". Man skulle ha velat vara en fluga på graven (de möttes nämligen vid Heinrich von Kleists grav). Grass noterar att Brecht ser bräcklig och sjuk ut- och samtalet de förde var inte mångordigt- öst mötte väst. Det kalla kriget var ett faktum, ett mycket kännbart sådant framför allt om man bodde i Berlin.


"När misstagen har förbrukats sitter vi ansikte mot ansikte med intigheten"


Så här skriver Grass:


"Medan de skrattade åt några avslutande vitsar på levandes och dödas bekostnad lämnade båda Kleists grav, utan att ha nämnt eller citerat den därstädes till odödlighet dömde diktaren. Vid Wannsee-stationen tog den ene, som bodde i Schöneberg nära Bayrischer Plats, S-banan; på den andre väntade en bil med chaufför, som förmodligen skulle köra honom antingen till Buckow wller till Schiffbauerdamm."


När dessa båda författare sedan dog brände Günter Grass sina egna dikter, beslöt att ge katten i germanistiken och satsade i stället på att studera maskinbyggnad vid Tekniska Universitetet. (Det var väl tur att han fortsatte att skriva, trots allt).

Och jag blir mycket intresserad av att läsa något av Gottfried Benn.

Inga kommentarer: