torsdag 1 mars 2012

Ren nostalgi 2Sigge Hommerbergs reseböcker stod i en klass för sig. Nu är de gamla och inaktuella men ändå trevliga att läsa. De gavs ut på Allhems förlag och just den här guiden stoltserar med "390 sidor med 530 bilder och 1000 nyttiga, roliga resetips. "Om ni reser till Tyskland" kom ut 1959 och mina föräldrar investerade i den inför semstern 1960. Då bar det av söderut med de tämligen nya Trelleborg-Travemündefärjorna.


Jag citerar några rader ur inledningskapitlet... och frossar i nostalgi:


"Båtarna mellan Malmö och Köpenhamn har charme. De är inätna, inrökta och indruckna. Den koncentrerade trivseln utvecklas mest i spisesalongerna. Matsedeln har bestämt inte ändrats på de sista femton åren: Först fyra danska smörgåsar, sedan någon av varmrätterna: Svinekam, Fläskkarré med rödkål eller Stekt fiskfilé med remouladsås. Med det gör ingenting. Man trivs så kolossalt. När man hunnit mittsjöss är hela matsalen en enda stor familj. Där sitter slaktarmästar Sörensen från Köpenhamn och diskuterar köttpriser med den fine direktör Johansson från Malmö, och strax intill utvecklar fröken Hansen för fru Svensson sina synpunkter på apelsin- och bananpriserna i Malmö."


När man anlänt till Tyskland, så småningom, äter man till exempel korv- flera sidor ägnas åt denna livrätt. "Den stora korvparentesen"har kapitlet som rubrik och Hommerberg skriver att korv det har man ätit i Tyskland sedan 1000-talet. Här nämns Milzwurst (gjord på kalvbräss - urrk, säger jag) , Leberkäs, Weisswurst ("kronan av alla korvar"), Nürnburger Bratwurst och många många fler. (Braunschweig beskrivs som korvätarnas Eldorado).


Öl och vin får också stor plats i reseguiden- så klart.


"Was kümmert mich das Wasser?

Das Bier ist zehnmal nasser!


(I H2O, mitt herrskap, ger jag katten

öl är ju tio gånger våtare än vatten) (Hommerbergs översättning).


Hommerbergs "Om ni reser till Tyskland" är väl värd att läsa fortfarande. Den placerar jag härmed i en bättre hylla!


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

återigen måste jag utropa O, gamla...
denna gång Hommerberg! han var guru på sin tid. jag har Italien

Ingrid sa...

Mrs C: Jag har tyvärr bara hans tyska reseguide- men nog var han fin, gamle Hommerberg. Hans like finns väl inte att uppbringa idag.....