söndag 15 augusti 2010

Slutord- tio utvalda....Facit..

Att gissa på inledningar visade sig vara minst sagt svårt- om det blir lättare med finalerna kan man fråga sig... men här är ett urval av tio från mina hyllor. Jag håller mig främst till böcker som troligen har figurerat på diverse litteraturlistor genom åren...
-
1. Jag lyfte på huvudet. Flodmynningen var spärrad av en svart molnbank, och den lugna vattenvägen ut mot världens yttersta ändar flöt dystert fram under en mulen himmel. Det såg ut som om den bara ledde in i hjärtat av ett oändligt mörker. Emma var snabb och gav rätt svar på direkten- "Mörkrets hjärta" av Joseph Conrad.
-
2. Men ögonblick av frid är korta. Alla andra ögonblick är mycket längre. Att veta detta är också vishet. Men för att de är så korta måste vi leva i de ögonblicken som var det bara då vi levde. Detta vet de också. Därför svarar de inte när Berit ringer. När Knut ringer skall de inte heller svara. Också fastrarna skall de låta ringa. Den satte Vixxtoria rätt i nätet- det är Stig Dagermans "Bränt barn".
-
3. He had rid himself of the red sickness of battle. The sultry nightmare was in the past. He had been an animal blistered and seating in the heat and pain of war. He turned now with a lover's thirst to images of tranquil skies, fresh meadows, cool brooks- an existence of soft and eternal peace. Over the river a golden ray of sun came through the hosts of leaden rain clouds. En berättelse om hur en pojke blir till man- genom inbördeskriget (USA). Fröken Christina hittade både författare och bok- och det var Stephen Cranes The Red Badge of Courage!
-
4. I skyarna av rök, i de glittrande gatlamporna, i diset över Strömmen- överallt såg han löften. Några år till- så skulle han vara vuxen, redo att lyckas där andra misslyckats. Han visste att han fått stora möjligheter. Han hörde kanske till de utvalda, till dem som livet och staden log emot. Pojken drömde. Staden väntade. Maria har gissat rätt- det är Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Vixxtoria hade rätt författare.
-
5. Några dagar efter mors begravning sade morfar till mig: -Seså ja, Lexej, du är ingen medalj- jag vill inte ha dig hängade på mig. Ge dig ut i världen! Och jag gav mig ut i världen. Del ett i en trilogi. Detta är "Min barndom" av Maxim Gorkij.
-
6. There was something to be salvaged from that house and room, something else they wouldn't be able to get over- his voice speaking a message to her: if there was a child, speaking to the child. "If he loved you" the priest had said, "that shows...." She walked rapidly in the thin June sunlight towards the worst horror of all. Känd engelsk författare/journalist. Romanen är från 1938. Brighton Rock av Graham Greene.
-
7. Og endelig döde han da Döden, den vanskelige Död. Lite hjälp: Författaren är dansk. Dog i TBC. Romanen är från 1880. Detta är JP Jacobsens "Niels Lyhne".
-
8. The illusion trips him. His hands lift of their own and he feels the wind on his ears and even before, his heels hitting heavily on the pavement at first but with an effortless gathering out of a kind of sweet panic growing lighter and quicker and quieter, he runs. Ah: runs. Runs. Lite hjälp på traven: tänk lite på slutorden... "run". Huvudpersonen heter Harry. Författaren avled förra året. Fröken Christina gissade rätt på författaren- John Updike. Boken? Rabbit ,run (om Harry "Rabbit" Angström)
-
9. Det ljus som bländar våra ögon är som mörker för oss. Endast den dagen gryr, som vi är tillräckligt vakna att se. Och det finns mera dager som kommer. Solen är endast en morgonstjärna. Vixxtoria har angett rätt författare- Henry David Thoreau. Boken är "Skogsliv vid Walden"
-
10. När Cosmogirl märker att du inte är vaken längre slutar hon läsa och tar av sig sin vita kappa och sveper den över dina axlar. Sedan slår hon försiktigt igen boken. (Svensk författarinna- i ropet i år med en ny och mycket omskriven roman- även här på bloggarna). Petter, Sanna, Sara och Agnes har alla gissat rätt- Sara Stridsberg: Drömfakulteten.

23 kommentarer:

Emma sa...

Nummer 1 låter som att det skulle kunna vara Mörkrets hjärta av Joseph Conrad.

Hanneles bok-paradis sa...

Kul med slutord... ibland kan jag ta en paus innan jag läser sista sidan. Här vill man ju inte gissa, då kan man ju inte läsa boken :)

Ingrid sa...

Rätt Emma! "Mörkrets hjärta" är precis vad det är.

Hannele på Hisingen sa...

P.S.
Mörkrets hjärta borde jag har gissat, har läst nyligen..

Ingrid sa...

Hannele: Ja, det är lite knepigare med slutorden- onekligen- och som du säger- inte vill man förstöra läsupplevelsen.

Marias bokliv sa...

Är fyran "mina drömmars stad" tro..

Vixxtoria sa...

Mörkrets hjärta är också den enda jag var säker på. Dumma Emma som hann först ;-)

Men jag har ett par gissningar, som kan vara fel, men jag chansar ändå. Jag äger inte böckerna, så jag kan kolla, annars skulle jag så klart inte chansa:

Är fyran något av Fogelström?

Och kan sjuan vara Sandemose?

Ingrid sa...

Maria- alldeles rätt! Fyran är "Mina drömmars stad" och Vixxtoria du hade ju också rätt författare på fyran- men sjuan är inte Sandemose.

Vixxtoria sa...

Hmm. Nu har jag kollat igenom nästan alla Ibsen-pjäser härhemma, och där var inget napp, så jag gissar på Nexø och Pelle Erövraren. (Men den har jag inte läst, så det kanske är fel).

Ingrid sa...

Vixxtoria: inte heller Nexö...men- författaren är dansk.

Vixxtoria sa...

Jag får fundera på danskarna ;-)

Men nian är nog Thoreu.

Vixxtoria sa...

Och tvåan är Dagermans Bränt barn!! DEN står i bokhyllan i alla fall, så det var lättkollat!

Ingrid sa...

Tvåan-Vixxtoria- där satt den- och nummer nios författare också- och då kan du säkert gissa boken med!

Klotho sa...

Hmmm...det är kanske lite banalt att gissa på HC Andersen (dessutom vet jag inte om han dog i TBC men han var ju lite klen). Vad jag kommer ihåg så skrev han väl några vuxenböcker så jag chansar på honom på 7:an.

Ingrid sa...

Klotho- det är inte Andersen heller... men Andersen var en mycket god gissning.

Sanna sa...

10:an är Drömfakulteten av Sara Stridsberg!

Petter Malmberg sa...

Den sista är "Drömfakulteten" av Sara Stridsberg.

Klotho sa...

Om det inte var Andersen så testar jag med Bang, han skrev ju under den tiden men hur karln dog har jag ingen aning om. :) Jag har endast läst utdrag av honom och inte ens en hel bok men han var rätt dyster av sig också vill jag minnas.

FrökenChristina sa...

Trean är väl Stephen Cranes Red badge of Courage?

Åttan är något med John Updike? Tror jag.

Sara BE sa...

Sista - Drömfakulteten av Sara Stridsberg?

Ingrid sa...

Petter, Sanna, Sara och Agnes har helt rätt- det är Drömfakulteten av Stridsberg på nummer 10. Frk Christina har också rätt på trean (Red Badge of Courage av Stephen Crane) och rätt författare på nr 8- visst är det John Updike!
Den gäckande dansken... svar kommer nu!

Vixxtoria sa...

Den gäckande dansken JP Jacobsen har jag inte läst (och inte står han i min bokhylla oläst heller). Inte så konstigt att jag inte kände igen den.

Är han värd att titta närmare på om tillfälle skulle yppa sig?

Ingrid sa...

JPJ är absolut värd att titta på- Hans två stora är "Niels Lyhne" och "Fru Marie Grubbe". Niels Lyhne är en bok som ger mig rysningar- speciellt slutet är så otroligt svårt att läsa- men boken är bra, tycker jag. Om en man som vänder sin Gud ryggen och vill möta döden stående. Jag tycker om passionerade män(niskor)- Niels Lyhne var passionerad- (men de brukar inte ha lyckliga liv.)