onsdag 14 mars 2012

Paradise av Abdulrazak Gurnah

Den här boken kom ut redan 1994 och den fanns med på "korta listan" för Bookerpriset. Om ett tag kommer den i svensk översättning.

Här tas vi med till östra Afrika och det är tidigt 1900-tal. Det myllrar av olika nationaliteter, religioner och raser- allt är mycket bräckligt sammanhållet. Kolonialismens bläckfiskarmar omsluter det hela och orsakar mängder av konflikter och enorma lidanden.

Yusuf är en pojke på 12 år som bor tillsammans med sina föräldrar i ett litet samhälle. Det är fattigt i hemmet och en dag kommer "farbror" Aziz och hämtar Yusuf. De beger sig ut på en lång resa som ska visa sig leda till Aziz hem där han bedriver en lönsam affärsverksamhet. Ganska snart får Yusuf reda på att han blivit såld av sin far som delbetalning för en skuld till Aziz.

En hård lärotid börjar- Yusuf sätts i arbete genast och även om Aziz inte är direkt elak så behandlas Yusuf med stränghet. Den vackra muromgärdade trädgården blir Yusufs tillflykt när han behöver komma bort från vardagens slit. Här njuter han av stillheten och alla vackra blommor- världen utanför är farlig, fylld av underligheter med både monster och djinner. Yusuf har ständiga mardrömmar.

När Yusuf är 17 år tar "farbror" Aziz med honom på en lång inköps- och bytesresa till de inre delarna av landet. Det blir en katastrofal tur fylld av våldsamheter och attacker från både människor och vilda djur. Sjukdomar grasserar hela tiden och dödligheten är skyhög. Det finns många mycket obehagliga scener i boken.

"The traders spoke of the Europeans with amazement, awed by their ferocity and ruthlessness. They take the best land without paying a bead, force the people to work for them by one trick or another, eat anything and everything however tough or putrid. Their appetite has no limit or decency, lika a plague of locusts." (s. 72).

Efter svåra umbäranden kommer så Yusuf hem igen till sin älskade trädgård men han har blivit äldre och visare- plötsligt förstår han att det muromgärdade paradiset innehåller ormar, det också. Slutet på romanen är mycket passande och mycket väl funnet. (Jag tänker inte avslöja det).

"Paradise" är en mycket läsvärd berättelse om en ond tid. En tid då allt ändrades.

Abdulrazak Gurnah är född på ön Zanzibar utanför Tanzania.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Låter som en trevlig bok.

Ingrid sa...

Hannele: Det är en läsvärd bok men mycket otäck på sina ställen. Jag tyckte väldigt mycket om slutet.

Unknown sa...

ja, den kom på svenska nu i höst, utgiven på Celanders förlag

http://www.celanders.se/paradiset.htm

et mycket intressant författarskap

Ingrid sa...

Lena: Tack för din kommentar! Jag har ju läst boken på engelska men det är väldigt glädjande att den nu kan avnjutas av en mycket större svensk läsekrets. En väldigt intressant författare- som sagt.