måndag 5 mars 2012

Februaris bästa böcker: När jag får välja

Inte blev det så mycket läst men två böcker kommer att lämna outplånliga intryck i min bokläsarsjäl. Den första är Eduard von Keyserlings "Wellen" eller "Vågorna" för romanen finns i svensk översättning om än en gammal sådan. Eduard von Keyserling hör till de bortglömdas skara här i Sverige men i Tyskland har man tryckt upp hans böcker på nytt och de har blivit mycket om inte populära så i vart fall omtyckta och kanske rent av älskade. Jag sällar mig till beundrarnas skara.

"Den baltiske Fontane" har han kallats för, von Keyserling- en titel som han bär med den äran, tycker jag. Jag hittade en väldigt fin och uttömmande artikel om Keyserlings författarskap i Axess , läs HÄR och bli frestade till läsning, ni också!

Den andra boken som gav mig det där alldeles extra i fråga om läsupplevelse var egentligen en novell av den kroatiske författaren Miroslav Krleža - Begravning i Theresienburg- som ingår i hans "Die Glembays". Här befinner vi oss än en gång i ett sönderfallande habsburgskt rike- och Krleza slår huvudet på spiken när han sätter klorna i framför allt den kungliga och kejserliga armén (som han beskriver som ett enda stort kvicksilverosande anhang- kvicksilver eftersom armén är helt genomrutten av syfilis). Begravningen i Theresienburg är en sorglig tillställning och resan dit är än sorgligare- med otroligt skickligt frammanade scener av en författare som jag önskar skulle uppmärksammas igen (vissa av hans verk finns i svensk översättning).

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Konstigt, vi är visst flera som haft en klen läsmånad i februari, som ju ändå var ovanligt lång ...

Ingrid sa...

Bokmoster: Ja, jag har också uppmärksammat att flera bloggare har haft en "down-period" i februari.