onsdag 14 april 2021

Liv och läsning

 

Eldkvarn brinner (1878). Målning av Gustaf Carleman.

Han såg Eldkvarn brinna från sitt lägenhetsfönster när han var tio år gammal. Bo Bergman hade ett gott minne och många år att fylla det med. Han blev nära 100 år gammal. Nu läser jag en del av dessa minnen i essäsamlingen/ memoarboken ”Liv och läsning” (1953). Det här är en bok som passar extra bra under rådande tider. Jag vet inte om man fortfarande läser Bo Bergmans dikter i den svenska skolan - kanske har lyriken ransonerats bort och fått ge rum åt något annat. Jag är tacksam för att ha varit med om en annan tid i vilket fall som helst. I ” Liv och läsning” finns mycken klokskap och många visa tankar och i ett av kapitlen kan man också läsa om Bergmans möten med både Strindberg och Brandes. Besvärliga och egensinniga herrar med divalater. Kapitlets rubrik är mycket passande: ”Audienser. ”. Ett annat kapitel handlar om böcker och läsning och nog känns det här citatet aktuellt:” Om böcker bara skrevs av folk som har något att säga! Men bokmarknaden upptas av folk som vill prata och tycker om struntprat.”

Bo Bergman var också en av de sista flanörerna och det är en sann njutning att få ta del av hans iakttagelser under de dagliga vandringarna. ” Liv och läsning” får stanna kvar på mitt läsbord. En tröst i svåra tider.

6 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för smakbitarna ur Bo Bergmans verk och samtid, och tack för bilden på Eldkvarn! Jag bor ju på Kungsholmen, bara några kvarter därifrån, och en kall dag för nästan exakt åtta år sedan åt jag glass på fiket med namnet Eldkvarn som nu ligger där, tillsammans med den fina man som sedan dess är min egen älskling. :)

Ingrid sa...

Jenny: Jag förstår att Eldkvarn har en alldeles speciell betydelse för dig.

Mrs Calloway sa...

Bo Bergman var min favorit när jag var mycket ung. jag kände att han förstod mig bättre än Karin Boye som jag har börjat läsa först nu på äldre dar

Hanneles bokparadis sa...

struntprat ska inte underskattas

Barbro Li sa...

Bo Bergmans dikter fick mina elever läsa på 70 - 80 och 90-talen! Undrar just som du om han läses idag?
Hittade din spännande och intressanta blogg när jag letade efter William Blake. Nu ska jag läsa vidare....
Vi har många gemensamma läsupplevelser kan jag se.

Ingrid sa...

Barbro: Jag undrar samma sak. Det är så mycket som har förändrats i skolans värld, föreställer jag mig - och tack för dina vänliga ord.