måndag 9 januari 2012

En kvinnlig Wallraff

I somras skrev jag några inlägg under rubriken "De brända böckernas författare"- en av dessa författare var Maria Leitner. Jag har lyckats få tag på hennes rese-och arbetslivsskildring "Eine Frau reist durch die Welt" (och jag tror inte att den blivit översatt till svenska- möjligen kan den finnas på engelska någonstans.)

Maria Leitner reste runt i världen på 1920-talet- i USA tog hon allehanda slitjobb- och så skrev hon ner sina intryck. Att arbeta som hotellstäderska i New York var då inte någon sinekur. En dollar om dagen fick man betalt (men man fick tre mål mat "gratis"- det påpekade ledningen alldeles speciellt). Ett annat lockbete var "rum med bad"- jotack- detta rum delades med 20 andra.... (man nådde nog sällan fram till det badkaret). Leitner provade också på att tillverka chokladpraliner (jag tror inte att hon åt choklad efter det) och så fick hon tjänst som barnflicka hos en "bootlegger" (spritsmugglare).

Efter tiden i USA väntade nya äventyr- resor och reportage från Cayenne (hon fick verkligen anstränga sig för att över huvud taget komma dit då det ansågs alldeles för farligt). Haiti... och så en rapport från sydstaternas Amerika med segregation och orättvisor.

Jag har inte läst ut boken helt men oj, vad hon kan skriva, Leitner! Det är rappt och orden flyter fram- det här är en verklig bladvändare (av stort intresse). Här är ännu en författarinna som verkligen borde tas upp ur glömskans mörker!


5 kommentarer:

♥ Hannele sa...

Ich wollte mal fragen, har hon skrivit den också?

Ingrid sa...

Hannele: På rak arm kan jag inte svara dig men jag ska leta bland böckerna. Jag återkommer!

Ingrid sa...

Hannele: Jag har inte lyckats hitta den titeln bland Leitners böcker men jag har nog inte tillräckliga underlag för att ge ett "ordentligt svar". Maria Leitner finns det inte så mycket skrivet om.

Anonym sa...

Tack så mycket för tipsen! Jag visste ingenting om Maria Leitner...

Jag hittade två böcker nu. Utom från denna bok här (some sorry for my still bad swedish, of course^^!) finns en bok med ett bidrag på Maria Leitner:

"Die Reisen der Frauen. Lebensgeschichten von Frauen aus drei Jahrhunderten" ( something like: Resan av kvinnor. Livshistorier av kvinnor från tre århundraden). Utgivare är Susanne Härtel och Magdalena Köster.

I Tyskland kulturella scen är bara en dålig tid för Wallraff eller Leitner. I åratal, billiga skämt om Wallraff på kultur sidorna av tidningar. Detta är fortfarande fallet och har inte förändrats.

Men Internet finns det så mycket - det finns en (marxist, jag tror, sidan är okänd för mig) sida med ett utdrag från "Hotel Amerika" ​​av Maria Leitner.
När allt eftersom du kan läsa lite Leitner - bara i tysk.

"Här är ännu en författarinna som verkligen borde tas upp ur glömskans mörker!" - Exakt! Kanske vi har tur, och tiderna förändras!^^

Ingrid sa...

Klemperer: tack för tipsen och jag kommer att försöka få tag på de böcker jag kan hitta av Maria Leitner. Så tråkigt att Wallraff inte uppskattas- en modig man. Jag läser gärna Maria Leitner på tyska- hon är värd den ansträngningen. Tack igen för bok- och länktips!!