The Grand Trunk Railway- som började konstrueras i mitten på 1800-talet. Den blev en viktig förbindelseled mellan Ontario och New England.
År 1832 lämnade två engelska systrar med makar (och ett litet barn) England för att bosätta sig i "Upper Canada". Det var ett djärvt projekt och resan gjordes under stora umbäranden. Det tog lång tid att korsa Atlanten med segelskepp och man var beroende av vindarna som inte alltid var gynnsamma.
Susanna Moodie och Catharine Parr Traill var vana vid ett relativt bekvämt liv i hemlandet- de kunde säkert inte föreställa sig vad de skulle utsättas för när de hamnade i den kanadensiska vildmarken. Lägg till detta att deras respektive inte var särskilt händiga- och dessutom dåliga på att handskas med pengar. Det krävdes en enorm uppfinningsrikedom och styrka hos dessa båda kvinnor för att få det att gå runt och för att lyckas sätta mat på bordet. Stekt ekorre var ingen ovanlig middagsrätt.... För att dryga ut hushållskassan började systrarna skriva- och de var mycket produktiva. I England fick de hjälp av sin äldre syster ,Agnes Strickland, som med åren blivit en mycket etablerad författarinna. "Care packages" från syskonen i hemlandet mottogs också tacksamt.
Catharine var dessutom duktig med penseln- och hon var en hängiven botanist. Hon gav ut flera böcker med utsökta teckningar av de vilda blommor som fanns i hennes närmiljö.
Jag har läst ut biografin "Sisters in the Wilderness" av Charlotte Gray. Det är en alldeles ypperlig bok- författaren har verkligen vinnlagt sig om att ta reda på så mycket som möjligt om systrarna som hon följer från vaggan till graven. Flera foton och bilder kröner verket. Det är lättläst och spännande och det går inte att lägga undan boken när man väl börjat läsa. Så här ska biografi skrivas, tycker jag. Både Susanna och Catharine framstår som levande och äkta och med både styrkor och svagheter. Man får också lära sig en hel del om historia och samhälle.
Hur orkade dessa två kvinnor ? Det frågar jag mig hela tiden. Varifrån hämtade de sin styrka? De hade så otroligt mycket att kämpa mot. Fattigdom, intriger, sjukdom och dessutom gick de igenom många barnsängar. Man läser och upphör inte att förundras och beundra.
Michel del Castillo (1933-2024)
1 timme sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar