måndag 16 januari 2012

Brasilien, Finland och Wales

Euclides da Cunha 1866-1909.

I februarinumret av BLM årgång 1946 hittar jag en bokrecension skriven av Tore Zetterholm- han har läst ett stort epos från Brasilien nämligen "Markerna brinna" av Euclides da Cunha. Han är djupt imponerad och även, som man förstår, starkt tagen av romanen. Nu ska jag inte orda mer om något som jag inte känner till för jag har inte läst den här boken (ännu, ska jag tillägga)- men för ett tag sedan skrev Eva/Lustigkulle på bloggen Stänk och Flikar en väldigt uttömmande och synnerligen inspirerande redogörelse för det här mästerverket och dessutom delade hon med sig av sin eget förhållande till författaren i fråga. Svensk översättning finns alltså men man får låna på bibliotek eller köpa via antikvariat. Da Cunhas böcker finns (vissa av dem) också översatta till engelska- om man nu inte behärskar portugisiska förstås.



(fotot är lånat)

Jag fångades också in av en liten "påannons" för en novellsamling av den walesiska författarinnan Gwyn Jones " The Buttercup Field and Other Stories". "Friskt berättade walesiska noveller av hög litterär klass"- och visst vill man väl läsa? Man kan fortfarande hitta Gwyn Jones (1907-1999) böcker på bland annat Amazon.



Sist men inte minst läste jag om en barndomsskildring skriven av den finländska författaren Oiva Paloheimo (1910-1973) "Orolig barndom" som får mycket fina vitsord. Tyvärr är detta den enda bok av Paloheimo som blivit översatt till svenska och med utgivningsår 1945 är den nog inte alldeles lätt att få tag på - men några exemplar finns ännu på biblioteken. Det ser ut som om all information om Paloheimo är skriven på finska som jag inte förstår... och jag blir därför inte så mycket klokare vad gäller hans liv och gärning. Tyvärr....

Inga kommentarer: