söndag 8 januari 2012

Mästerman

Ett något makabert bokfynd, kanske ,men ändock intressant för det avspeglar en annan tid. Vem har inte sett filmen om Yngsjömörderskan (Anna Månsdotter)? Det var skarprättaren Anders Gustaf Dahlman som stod för det dödande hugget den där dagen i augusti år 1890 då Anna miste livet efter en lång rättegång. Just den avrättningen var också Dahlmans allra första. Bilan var 44 centimeter lång och "tillräcklig för hvilket halsmått som helst" (ändå högg han snett).

" Hur kände ni er, då ni hade er första förrättning?

Dahlman: "Det var Yngsjömörderskan. Jag är alltid genomträngd af den öfvertygelsen, att de, som fått dödsdomen, genom sina gerningar gjort sig förtjente af sitt straff. Och derför känner jag ingen samvetsförebråelse. Dock var det litet kusligt att halshugga en kvinna, ty käringmöte ska' ju aldrig vara bra..."

Den sista avrättningen i Sverige ägde rum år 1910 och då användes giljotinen- den avrättades namn var Alfred Ander (brottet var rånmord). Dahlman var skarprättare även den gången.

Dödsstraffet avskaffades här i Sverige (i fredstid) år 1921 - inte förrän 1973 avskaffades det i krigstid. Det är totalt obegripligt för mig att stater som kallar sig för civiliserade ännu utövar detta medeltida sätt att utmäta "rättvisa" på.

Phil Ochs sjunger om "The Iron Lady" här. (The Iron Lady är ett annat namn för den elektriska stolen).

2 kommentarer:

♥ Hannele sa...

som en levande deckare ur verkliga livet.....

Ingrid sa...

Hannele: Jo, det är en hel massa år av svensk kriminalhistoria som gås igenom här- en ganska otäck del av historien.