måndag 23 januari 2012

Kvinnorna bakom revolutionens män

Mercy Otis Warren (1728-1814)


Abigail Adams (1744-1818)


Båda dessa kvinnor var djupt involverade i det amerikanska frihetskriget eller "The Revolutionary War". Mrs Warren, speciellt, var verkligen på bettet. Hon skrev dikter och skådespel- allt riktat mot det engelska styret i kolonierna (främst i Massachusetts). Mercy Warren hade en skara mycket nära kvinnliga vänner som hon korresponderade flitigt med- en av dem var Abigail Adams. Mrs Warrens röst kom att bli en mycket viktig sådan under den här tiden. "Revolutionens musa", har hon blivit kallad.


Jag läser om henne i Lynne Witheys biografi över Abigail Adams "Dearest Friend" - en bok som landade i min brevlåda i morse.


2 kommentarer:

Lustigkulle sa...

Jättespännande - i TV-serien om John Adams skildrades Abigail som en fantastisk, intelligent och modig kvinna. Utmärkt spelad av Laura Linney. (En av de bästa serier som gjorts, tycker jag)

Ingrid sa...

Lustigkulle: Serien om John Adams var ett mästerverk! Jag köpte den faktiskt och ser om den ibland. Abigail Adams verkar ha varit ett under av tålamod och sunt förnuft. En mycket intressant kvinna. Jag ska läsa mer om henne, tror jag.