onsdag 11 januari 2012

"Metaforiskt"

Jag ska inte orda så mycket om Aleksandar Hemons "Frågan om Bruno"- det är en relativt ny bok och därför finns det redan en hel del skrivet om den på nätet. Åtta noveller av varierande längd och med varierande ämnen- varav en där författaren experimenterar med att skriva "dubbel handling" med hjälp av fotnoter. Just det experimentet hänger jag dåligt med i- gamla ögon har svårt för det finstilta och jag ids inte läsa med förstoringsglas. Så var det med den saken.

En metaforernas mästare är han- Hemon. Det kryllar av dem i boken- och ibland blir jag faktiskt lite stressad av den höga frekvensen. Novellen "Den blinde Jozef Pronek & Döda själar" kommer dock att stanna kvar i minnet ett tag- det handlar om exilens villkor och jag förmodar att mycket i handlingen är självupplevt. Att komma som invandrare till USA utan skyddsnät är verkligen ingen barnlek- och det är en grotesk och svår tillvaro som Hemon skildrar i sin novell.

En intressant läsupplevelse bjöd han onekligen på- Hemon- men nu tänker jag vila hjärnan med att återgå till mera flydda tider....

Inga kommentarer: