torsdag 19 januari 2012

Hurra för Sveriges depåbibliotek!

Igår fick jag ett litet mail om att jag kunde hämta två beställda böcker på lokalbiblioteket. Glad i hågen tog jag cykeln och trampade iväg. Det är alltid lika spännande att se både hur de beställda böckerna ser ut och var de kommer ifrån. Många gånger har de haft "Depåbiblioteket i Umeå" som avsändare. Mina låneböcker har färdats långt!

Nu blev nyfikenheten för stor och jag kände att jag var tvungen att ta reda på mer om denna fina institution. Det gladde mitt bokälskande hjärta att läsa om hur gamla böcker tas om hand och bevaras. Hit kan tydligen biblioteken skicka det som gallrats ut (jag förmodar efter en egen första gallring?).

Jag tackar för att jag har fått möjligheten att läsa flera "gamlingar" och just nu är jag helt fördjupad i ett verkligt lånefynd- "Majserenaden" av Marie Gevers. (Mer om den så småningom).7 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

ja, det är jättebra med ett depåbibliotek. som man dessutom får låna ifrån. och tänk när det i tidernas begynnelse låg i malmö! egentligen borde man haft ett depåbibliotek i vardera änden av sverige

Josefin sa...

Mm, det är alltid intressant att se hur Depå-böckerna ser ut. Ibland har de inte streckkod på samma sätt som "vanliga" böcker och då får man be om hjälp både med att låna och lämna tillbaka. Men de är oftast fina och har stämplar och anteckningar om när de har lånats. Gillar!

Ingrid sa...

Mrs C: Det är långt till Umeå, det är sant. I dessa tider är jag glad att det finns någon som intresserar sig för de gamla dyrgriparna. Malmö... ja, bibliotekarierna på "mitt" bibliotek tycker som du....och saknar den tid då Malmö hade nästan allt....

Josefin: På "mitt" bibliotek måste man alltid ha hjälp att lämna tillbaka (och låna) de fjärrlånade. Där funkar inte de vanliga apparaterna.... det kanske kommer. De två exemplar jag har just nu är väldigt välskötta och det är en fröjd att bläddra i dem.

marie sa...

Ja visst är det bra med depåbiblioteket! Jag har faktiskt varit där och sett hur det ser ut. (som en del av utbildningen) De gör ett riktigt bra jobb i världens sämsta lokaler tyvärr.

I källaren på Stadssbiblioteket finns depån inrymd vägg i vägg med ett bilgarage, medan personalen sitter högst upp i stadsbibblan. Gissar att det blir en hel del spring i trapporna ;)

Ingrid sa...

Marie: Det måste ha varit ett intressant studiebesök- men så synd att miljön är så opraktisk. Bilgarage i närheten verkar ju heller inte så kul precis...

mimmimarie sa...

Mitt nuvarande fjärrlån är från Malmö, det förra från Kalmar. Beresta böcker.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det är mycket nyttigt för böckerna att få komma ut och röra på sig. (Själv lär man sig en del om Sveriges geografi- jag har haft böcker från platser som jag bara vagt kände till... :-)