tisdag 24 januari 2012

Ibland har man tur

Höllviken har ett fint, stort och luftigt bibliotek. Dessutom ligger det bara en knapp mil härifrån och det får man väl säga är så gott som nästgårds. Idag, när jag kikade in för att skaffa mig läsinspiration (och dito material) visade det sig att man gallrade ut en hel massa böcker. Jag nappade raskt åt mig "Anteckningar från belägringen" av den ryska författarinnan Lidija Ginzburg. Boken (anteckningarna) skrevs redan 1942 (och handlar givetvis om Leningrads belägring) men kom inte ut förrän 1987.

Lidija Ginzburg (1902-1990) fick uppleva mycket under sitt långa liv- men det som säkert gladde henne var nog det erkännade av sitt författarskap som hon fick i och med glasnost.

Förlaget som har gett ut den här boken heter "Umbra Solis". Jag har letat och letat på nätet och funnit att det inte längre verkar existera. Så synd. Flera väldigt fina böcker har de nämligen gett ut- här är listan. Jag är förstås väldigt glad för mitt gallringsfynd. Översättningen är gjord av Karin Grelz (som också har skrivit ett mycket utförligt efterord).

Inga kommentarer: