Den senaste svenska översättningen av Braddons verk ser ut att datera sig till 1922- en roman med titeln "Ödets lek". Då är det inte förvånande att läsa att Braddon var med att skapa en ny genre inom engelsk litteratur "sensation fiction". Kärlek och "kriminella aktiviteter" i lagom blandning är den röda tråden.
Detta var så klart ren underhållningslitteratur och som sådan har jag också läst "Lady Audley"- men man kan fördjupa sig om man vill och tillgodogöra sig mycket mera än bara "nöje för stunden"-men det får bli en annan gång. Nu kan jag bara konstatera att jag tyckte att det var en spännande historia- och väl sammansatt om än lite väl skruvad mot slutet.
Den vackra ladyn dyker upp lite som gubben ur lådan i början på romanen - ingen vet egentligen något om henne men herr Audley - en äldre gentleman (med god ekonomi)- blir helt betuttad och gifter sig med skönheten.
Samtidigt seglar en ung man - George Talboys-hem från Australien för att återförenas med hustru och barn (som han lämnat flera år tidigare). En brorson till den äldre herr Audley- Robert Audley- dyker också upp i handlingen. Han är passande nog advokat till yrket och snart får han mycket att stå i. Audley vistas ofta på "Audley Court"- där ladyn med make är bosatta.
George Talboys, som visar sig vara en mycket god vän till Robert Audley,besöker tillsammans med honom Audley Court. Plötsligt är han försvunnen... putz weg. Robert startar en egen utredning och nu sätter berättelsen fart. Vi dras in i en hel labyrint av förvecklingar och intriger- det är skickligt hopsatt, det måste jag säga. Författarinnan är sannerligen påhittig- skumma värdshusvärdar, mörka och djupa brunnar, mordbrand, bigami och mystiska försvinnanden....
Jag tycker nog att "Lady Audley's Secret" var en trevlig och lättsam bekantskap. "Min" version av romanen är utgiven av "Wordsworth Classics" och den har ett mycket lärorikt förord där man får veta mera om just "sensation fiction" och man ges också en mera ingående analys av boken.
Michel del Castillo (1933-2024)
1 timme sedan
2 kommentarer:
jag gillar Worsworth Classics med för-och efterord, kommentarer och alla möjliga pedagogiska finesser
Mrs C: Det är verkligen en fin serie- mycket prisvärd. Förord, efterord och kommentarer känns mycket nödvändiga- speciellt när man läser äldre litteratur.
Skicka en kommentar