fredag 13 januari 2012

De skrivande systrarna StricklandDe var fyra stycken till antalet- Agnes, Elizabeth, Catherine och Susanna. Ovan ett foto av Catherine på äldre dar. Catherine blev över 90 år vilket är smått otroligt med tanke på det hårda liv hon fick och alla de barn hon födde. Mest känd idag är Susanna, den yngsta av systrarna.

Susanna och Catherine emigrerade båda till Canada (år 1832) och där fick de smaka på det föga glamorösa nybyggarlivet. Det kan man läsa om i Susannas bok "Roughing it in the Bush" som idag är en kanadensisk klassiker (utgivningsår 1852). Catherine var också flitig med pennan- hennes "Canadian Crusoes" sålde bra på sin tid. Hemma i England skördade systern Agnes den ena "lagern" efter den andra och hon blev en välkänd person i de litterära salongerna i London. Hon verkar ha varit något "fisförnäm" men affärssinne hade hon i alla fall och hon kunde försörja sig väl på sina böcker. Mest känd blev hon för sina drottningbiografier "Lives of the Queens of England" (hela 12 volymer).


Jag fortsätter min läsning av Charlotte Grays biografi över Catherine och Susanna- den kommer jag att återkomma till snart.


Margaret Atwood har gett ut en diktsamling med titeln "The journals of Susanna Moodie". Den är jag nyfiken på.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag har nog mest kommit i kontakt med Agnes. Hennes syster Elizabeth lär ha hjälpt henne mycket med research till böckerna, men förblev anonym. Kanske ett förhållande som det Kerstin Ekman skriver om i Grand Finale i skojarbranschen.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det står en hel del om Elizabeth och Agnes i biografin också - Elizabeth var mycket tillbakadragen och systrarna drog inte alltid jämnt. Agnes var den kaxiga som visste hur hon skulle hantera förläggarna. Elizabeth drog nog mer än ett strå till stacken vad gällde författandet.