fredag 6 januari 2012

Alla själar av Javier Marías

Helt oförtjänt har den här boken varit en hyllvärmare hos mig- men nu har jag läst och storligen imponerats av Marías sätt att skriva och beskriva.

Platsen är Oxford och det är tidigt 80-tal. Huvudpersonen har fått tjänst som gästföreläsare. I skuggan av lärosätet följer så en passionerad kärlekshistoria- meditationer över tid och detaljerade inblickar i en miljö som i många avseenden är verkligt udda (vilket man naturligtvis kan förstå).

Människan är ett ensamt djur och tiden är skoningslös och den skördar offer på offer. Kärleken är nyckfull och varar sällan för evigt. Jag tycker mycket om blandningen i den här romanen- blandningen av filosofiska betraktelser och verkliga (ofta komiska) beskrivningar- t ex de "akademiska middagarna" high tables- har man riktig otur hamnar man bredvid en person som doktorerat på "en speciell skatt på cider som funnits mellan 1760 och 1767 i England"

"-Bara på cider?"
-Bara på cider, svarade den unge ekonomen Halliwell belåtet.
- Aha, så intressant, vem hade kunnat tro det, svarade jag. Och hur kommer det sig att den bara gällde cider"?

Något som ger en alldeles speciell touche åt boken är utflykterna till stadens alla antikvariat- i jakt på gamla och bortglömda författares verk - Blackwells stora bokhandel med gammalt och nytt... små, originella boklådor med obskyra och udda innehåll.... här är det lätt att önska sig in i handlingen....

Det som stannar kvar i mitt minne är dock de vackra betraktelserna:

" Också de döda, som är halva vårt liv, de utgör livet tillsammans med de levande, fast det egentligen inte är lätt att veta vad som utmärker och skiljer de ena från de andra, jag menar, de levande från de döda som vi har känt som levande. Och det skulle sluta med att jag suddade ut de döda i Oxfort. Mina döda. Min förebild."

Läsningen av "Alla själar" har gett mig mersmak för Marías författarskap. Det finns ytterligare några romaner i svensk översättning av honom- Hermia har läst hans "I morgon under striden, tänk på mig. Den står i tur .....

"Alla själar" ingår i min Panache-utmaning.

5 kommentarer:

mimmimarie sa...

Den ingick i Lyrans jordenruntresa förra året men jag hann tyvärr inte med att läsa den. Dumt kanske.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Lyran har haft väldigt fina jordenruntresor- tyvärr hann jag inte hoppa på förra årets- men Javier Marías är en intressant författare- låna du hem något av honom :-)

Hermia sa...

Det är bra att den Alla själar kom ur hyllvärmartillvaron! En fin roman som jag läste innan "I morgon under striden..."
http://hermiasay.blogspot.com/2009/05/alla-sjalar-todas-las-almas.html (hm, var det jag som fick dig att köpa den? ;))Härlig bok, full av underligheter!

Bloggare Janivarberg gillar också Marías!

Ingrid sa...

Hermia: Det var du som stod för inspirationen. Jag mindes att du hade skrivit om Marìas och letade på din blogg. Jag fick bara upp "I morgon under striden" men jo, jag ville ändå minnas att du hade läst "Alla själar" också- nu ska jag följa länken och sedan ika in hos Jan i Varberg också.

Lyrans Noblesser sa...

Jag hann ju inte ens läsa den själv, men jag har den ju här hemma i alla fall :-) Det ska visst finnas en sorts fortsättning också.