lördag 21 januari 2012

På kritikernas topplistor år 1992


Stendhal

Tjugo år har gått sedan dess... Femton kritiker från tre stora dagstidningar (Sydsvenskan, DN och GP) valde.

(September och oktober är de månader som gäller här.)

I början av september var Montaignes "Essayer III" i översättning av Jan Stolpe den bok som toppade listan. Den boken kan man fortfarande köpa via nätbokhandeln (Atlantis förlag).

Witold Gombrowicz "Dagboken (1957-1961) hade legat hela fem månader på listan! Dessa dagböcker kan man fortfarande köpa- i billig pocketutgåva dessutom. (Bonniers förlag).

Stendhals "Om kärleken" blev kvar länge....

Mario Vargas Llosa berömdes för " Till Styvmoderns lov" (Har den kommit ut i nya upplagor? Det undrar jag.)

Jag minns själv Julio Cortázars "Kronoper och famer" och den, kan jag tala om, kommer att ges ut igen på Modernista förlag- inom kort. Så bra. År 1992 var den med på listan- i flera månader.

Anna-Karin Granbergs bok "Där ingenting kan ses" - den vill jag nämna för att den verkar vara bortglömd idag. Jag har inte läst själv men här länkar jag till Monica Antonssons blogg för mera information om boken. Den borde nog vara aktuell med tanke på alla skriverier om Felicia Feldts "Felicia försvann". Så här sammanfattas "Där ingenting kan ses" : Poeten Anna-Karin Granbergs mycket uppmärksammade bok om en barndom präglad av missbruk, misshandel och sexuella övergrepp. Det är en skakande familjeberättelse. "

Peter Nilson gick bort alldeles för tidigt- han skrev många böcker som satte stora spår i mig. År 1992 lästes och gillades hans "Rymdljus- en bok om katastrofer och underverk". Jag saknar Peter Nilson väldigt mycket.

Jag konstaterar att tiden går oerhört fort. Tjugo år...

5 kommentarer:

Nattens bibliotek sa...

Intressant. Precis som du skriver vad tiden går fort.Att Vargas Llosas till Styvmoderns lov kom ut för så länge sedan.... och Gombrowicz har jag faktiskt men inte riktigt kommit igenom den av någon anledning trots att det är ett intressant liv han levde. Dagböcker brukar man kanske inte sträckläsa utan hoppa in i när lusten faller på.

Ingrid sa...

Nattens bibliotek: Gombrowicz dagböcker har jag också i hyllan och jag har heller inte kommit igenom dem- jag håller med dig- de går inte att sträckläsa- får tas i små portioner....

Hanneles bokparadis sa...

Montaignes Essayer väntar fortfarande på mej..

Läst, sett & hört sa...

Gombrowics har jag också. väntar på rätt tillfälle...
Anna-Karin Granberg minns jag som något annorlunda. och skakande.

Ingrid sa...

Hannele: Jag tror att jag har en fransk version någonstans- de där böckerna från Atlantis är väldigt fina annars. Skulle gärna investerat....

Mrs C: Jag ska nog försöka låna Granbergs bok. Jag läste den inte när den var som mest omskriven- det ångrar jag. Nu är den svår att få tag på.