lördag 16 februari 2013

Hugh Walpoles lista på "de tolv märkligaste engelska böckerna efter 1900"


Hugh Walpole (1884-1941) skrev krönikor i Bonniers Litterära Magasin under ett antal år. De handlade oftast om bokutgivningar i England och hans synpunkter på den (då) nya litteraturen. Nu var det 1933 och BLM ville underhålla sina läsare med en sammanställning av intressanta böcker- i urval av Walpole. Givetvis gjorde man de vanliga reservationerna- listor är personliga och kan alltid diskuteras. De här böckerna valdes hur som helst ut:

1. The Golden Bough av James Frazer

2. Collected Poems av W. B. Yeats

3. The Age of Queen Anne av G. M. Trevelyan

4. Poems av Robert Bridges

5. The Brook Kerith av George Augustus Moore

6. The Old Wives Tale av Arnold Bennett

7. The Forsyte Saga av John Galsworthy

8. History of the World av H G Wells

9. Collected Plays av G B Shaw

10. Orlando av Virginia Woolf

11. Undertones of World av Edmund Blunden

12. Poems av T S Eliot

Min första reflexion är att kvinnor göre sig inte besvär (med undantag av Mrs Woolf)- och det är bra om man har fått Nobelpriset som Eliot, Shaw, Galsworthy och Yeats. En del av de här böckerna kanske går att hitta i projekt Gutenberg. Arnold Bennett har översatts till svenska (en hel del minst sagt) och hans böcker ingick i alla fall i min kurslitteratur en gång i tiden- men det är så länge sedan att jag glömt bort handlingen....2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

kul lista, Orlando kan vara lite knäpig...

Ingrid sa...

Hannele: Jag tycker det är roligt att leta fram sådana här gamla listor- nu hade ju seklet bara "fyllt cirka 30 år" så mycket hände efteråt. Jo, Orlando är en rätt så knepig bok- det kan jag hålla med om.