onsdag 30 september 2009
En gruk
Innanför portarna
tisdag 29 september 2009
helt utan anknytning till litteratur....
Två amerikaner
-
Ytterligare en småstadsskildring har jag på mitt läsbord: Winesburg, Ohio av Sherwood Anderson. En samling kortare berättelser om livet i lilla Winesburg. Boken kom ut ffg 1919.
-
Lewis och Anderson- tidlösa berättare- båda två.
måndag 28 september 2009
Tema-trio vandringslitteratur
söndag 27 september 2009
En färgstark herre
Nobelpris- nobelalfabet
I nobel-alfabetet à la Lyran har vi hamnat på bokstaven "I" (fin bokstav :-) förresten....)
Den första pristagare jag tänker på är Isaac Bashevis Singer. Han fick sitt pris år 1978 med motiveringen "för hans intensiva berättarkonst som med rötter i en polsk-judisk kulturtradition levandegör universella mänskliga villkor."
-
Singer är en författare jag känner lite extra för- han strålar med en klar stjärna för mig. Jag minns så väl hans försynta personlighet - någon gång i början på 80-talet sände svensk TV ett program där Singer uppträdde tillsammans med författaren Anthony Burgess- Singer var så blygsam, så blygsam. Han ville knappt gå ut på scenen och sa" men vad ska jag göra där- jag kan ju inte så mycket- det enda jag har lite kunskap om är jiddish." Det blev ett mycket fint program!
-
Jag har läst flera av hans böcker- och jag minns att jag tyckte mycket om hans berättarkonst- två böcker som jag vet att jag föll för: "Satan i Goraj" och "Trollkarlen från Lublin".
-
Svensk TV sände ytterligare ett program om Singer- i hans hemmiljö. Hans skrivarlya besöktes (den var charmigt rörig). Singer blev så lycklig när han hittade ett förlorat papper i alla högar.
-
Ja... så var det en nutida (eller i vart fall levande) författare på I som jag tycker förtjänar nobelpriset. Inte lätt. Jag har hittat en författare (historiker) som inte börjar på "I" visserligen men hans bok "Inhuman bondage" har rätt begynnelsebokstav. David Brion Davis som är författare till detta verk är en av de främsta historikerna i USA- hans specialitet är slaveriets historia. "Inhuman bondage" har undertiteln "the rise and fall of slavery in the new world" Den här boken ger en mycket heltäckande beskrivning och analys av slaveriets historia med fokus på USA. Davis börjar med Amistad- fallet och går så framåt i historien. "It is the ultimate portrait of the dark side of the American dream".
lördag 26 september 2009
Tröstdroppar.....
fredag 25 september 2009
Karavan blandat med Los Alamos
torsdag 24 september 2009
MacBird!!
James Joyce
onsdag 23 september 2009
Om litterära miljöer...
tisdag 22 september 2009
Upptäckten av currywursten av Uwe Timm
måndag 21 september 2009
Tema-trio missade nobelpristagare
Veckans tema-trio från Lyran har rubriken missade nobelpristagare.
1. Jag börjar med ett missat nobelpris (som alltid har retat gallfeber på mig) James Joyce.
Hans självbiografiska roman "A Portrait of the Artist as a Young Man" är ett litet underverk i språkkonst- Joyce målar med ord och dessutom är det en mycket fängslande berättelse om en mycket katolsk barndom- typiskt irländsk.... det finns ett så spännande persongalleri i den här boken också. "Dubliners" är också en favoritbok- noveller - och speciellt en som jag tycker hör till det allra bästa som över huvud taget har skrivits genom tiderna "The Dead" (den har fått den något underliga svenska översättningen "Stunder av lycka"). Joyce är en otroligt intressant och språkligt mästerlig författare. Det är en stor skam att han aldrig fick sitt välförtjänta nobelpris.
2. Henrik Ibsen skulle naturligtvis ha erhållit sitt nobel-pris. En värdigare mottagare får man leta efter. Hans dramer var (och är) omstörtande, tankeväckande- det är inte för inte som Henrik Ibsen kallas "Det moderna dramats fader".
3. Rainer Maria Rilke.
Han skriver en så lyrisk, vacker prosa och hans poesi.... jag saknar ord.... Rilke kräver en viss koncentration vid läsningen men man blir rikligen belönad. Varje ord väger. Tankar väcks- nya tankar.....
"Forget, forget, and let us live now
only this, how the stars pierce through
cleared nocturnal sky; how the moon's whole disk
surmounts the gardens. We've sensed so long already
how the darkness breeds many mirrors: how a gleam
takes shape, a white shadow in the radiance
of night. But now let us cross over
and invest this world where
everything is lunar-
(från "Uncollected poems")
söndag 20 september 2009
Översten får inga brev
lördag 19 september 2009
Boklördag
Viva Läs Vegas och Pastor Jansson
fredag 18 september 2009
Tiden går... filmen består
Lyran valde Hermann Hesse i Nobel-alfabetet- och jag satt och associerade- Steppenwolf... Steppenwolf- Born to be wild- Easy Rider.... kultfilmen över alla kultfilmer (och som jag kan se om och om igen). Vägen som ligger framför en... utan att man vet målet... det är färden i sig som är det viktiga.... en annan tid... ack ja.... här sitter jag och blir nostalgisk i vanlig ordning (även om filmen har ett väldigt taskigt slut).
Min tyska läsning- min önskelista!
1. Aus dem Leben eines Taugenichts av Joseph Eichendorff
1 Wem Gott will rechte Gunst erweisen,
Den schickt er in die weite Welt;
Dem will er seine Wunder weisen
In Berg und Wald und Strom und Feld
2. Gílgi, eine von uns av Irmgard Keun
3. Bauern, Bonzen und Bomben av Hans Fallada
4. Morenga av Uwe Timm
5. Milch und Kohle av Ralf Rothmann
6. Jakob der Lügner av Jurek Becker
7. Ich und Kaminski av Daniel Kehlmann
8. Alice av Judith Hermann
9. Scherbenpark av Alina Bronsky
Nobelpris- nobelalfabet
-
Motiveringen till priset: "såsom ett erkännande av hans betydelse som målsmannen för ett nytt skede i vår vitterhet".
-
Verner von Heidenstam har jag flera böcker av i mina hyllor- mest arvegods. Ur hans diktsamling "Nya dikter" hämtar jag dessa rader (det var mycket svårt att välja en dikt för Heidenstam har skrivit så mycket vackert.....)
-
" Vi människor
Vi, som mötas några korta stunder,
barn av samma jord och samma under,
på vår levnads stormomflutna näs!
Skulle kärlekslöst vi gå och kalla?
Samma ensamhet oss väntar alla,
samma sorgsna sus på gravens gräs."
-
Så över till en författare, nu levande, på "H" som jag tycker förtjänar nobelpriset. Min första tanke går till Haruki Murakami. Jag vill ge honom priset för hans ypperliga berättarkonst. Han kan få mig att både gråta och skratta- han berör. (De som suttit och författat diverse manifest under den senaste tiden kan läsa Murakami i stället).
torsdag 17 september 2009
Om att debutera som författare vid 96 års ålder
Vassen som dunlätt sprider
sin röda plym om våren;
stigen längs bäckravinen
där vattenfåran blänker svart i snåren,
med sländor flygande däröver,
hunden som kommer flämtande tillbaka
och i sin mun bär beckasinen;
-
i dag jag känns ej vid allt detta,
men då en glöd i väster flammar högre
och molnet sänker sig, förutom dina
fjärran pupiller, ser jag skina
två knippen ljus i kors.
- Och tiden lider.
Eugenio Montale i tolkning av Anders Österling
Pablo Neruda och Uwe Timm
onsdag 16 september 2009
Noshörningen- av Ionesco
-
Jag tillbringade gårdagskvällen med noshörningar.... mycket tankeväckande. Ionesco hade främst nazismen i åtanke när han skrev boken men sedan lät han förstå att "Noshörningen" kan läsas med vilken som helst totalitär regim i åtanke. (Stalintidens Ryssland passar utmärkt bra också).
Berenger är namnet på huvudpersonen- en ganska "mesig" typ - i alla fall i början av boken- när den första noshörningen dyker upp i den lilla staden (i full karriär) reagerar han inte mycket- och han- precis som de andra personerna tycker att "det är harmlöst" med en noshörning på gatorna (den har nog rymt från en cirkus etc).
-
Så småningom eskalerar situationen- ett husdjur blir ihjältrampat och nu förstår man att noshörningarna kanske inte är helt ofarliga. Men.... epidemin har startat- den ene efter den andre förvandlas till noshörningar- trumpetande, brölande, stampande. I slutscenen står Berenger ensam kvar- han mot alla noshörningar. Nu har han blivit stark.
-
"Upp till försvar! Mot hela världen! Bemanna skansarna! Jag är den sista människan, jag ska hålla ut till sista blodsdroppen! Jag ger mig aldrig!
-
Det här är en teaterpjäs som väcker oerhört många tankar och funderingar- Hur kommer det att gå? Tar noshörningarna över för alltid? Finns det någon chans för människorna? Och- för att filosofera över det hela: kan vi människor stå emot de totalitära regimerna- eller följer vi bara strömmen för att de är enklast så- minst problematiskt? Hur kan vi som människor bli så totalt avhumaniserade (så att vi blir som noshörningar- med tjockt skinn, stampande, råmande, etc). Mina tankar går osökt till nazismen och tredje riket där all mänsklig hänsyn sopades bort.
-
Det är värt att fundera över.... det är väldigt lätt att följa strömmen. Det krävs mod och styrka att gå emot. "Noshörningen" kommer att sitta i huvudet på mig länge.
tisdag 15 september 2009
Noshörningen
I min hand just nu: Noshörningen av Eugène Ionesco- ett kärt återseende. Den läste jag för första gången när jag var 18 år ( tror jag). Nu tänker jag läsa om den. Jag fick idag ett mycket vackert antikvariskt exemplar med posten (Bonniers Panache-serie)- utgivningsår 1961 och i översättning av Ebbe Linde.
Drömtidens framtid
måndag 14 september 2009
Tema-trio:liemannen
Barnboksnostalgi- igen....
söndag 13 september 2009
Orlando Figes
Ryssland är ett stort, (ofantligt stort) land med en omfattande och komplicerad historia. (mycket sorglig och blodig också). Jag ser fram emot fler böcker av Figes (tror att en om Krim är på gång).
lördag 12 september 2009
gimme a whiskey ginger ale on the side...
-
Mina O'Neill-associationer.... och detta tack vara Lilla O's nobelpris-svar.
fredag 11 september 2009
Eugenio Montale
tolkning: Anders Österling (utdrag från dikten "Tullvakthuset av Eugenio Montale)
Nobelpris- nobelalfabet
På västfronten intet nytt
torsdag 10 september 2009
Ragnar Thoursie: Sånger från äldreomsorgen
-
Boken indelas i fyra delar och förordet har rubriken "Från de gamlas lapidariska värld". Jag tar dikterna till hjärtat direkt. De känns. Mina föräldrar blev båda mycket gamla och jag tänker med vemod på deras sista tid- hur livet krympte för dem- hur mycket som blev svårt och ogripbart.
-
"En skräck rör sig inom mig
inför den ådrade handen som fattar brödskivan
som jag skall äta. Varför föder min gamla hand
mitt gamla jag, det som snart skall förintas?"
-
Att skala potatis
-
Att skala den kokta potatisen
är ingen lätt sak
när fingrarna börjar bli stela.
Inte bara skalet
utan också en del av själva potatisen
följer med bort under kniven.
Men det går ju.
Potatis är en god och viktig föda
för den ensamme gamle.
-
Läs också La Bibliofilles tankar om boken.
Bruce Chatwin
onsdag 9 september 2009
drömmar om Orkney
To have carved on the days of our vanity
tisdag 8 september 2009
Now I am become Death, the destroyer of worlds."
Fotot föreställer Robert Oppenheimer. En av atombombens skapare.
I dagens Sydsvenska recenseras en ny bok av Anita Goldman
"Om jag så måste resa till Los Alamos"- jag tror att jag ska läsa den. Det är något så skrämmande och obehagligt över hela ämnet- men undvika det vill jag inte. Verkligheten är vad den är- det kan man inte blunda för.
Innan bilden bleknat
Nathalie Sarraute
måndag 7 september 2009
William Blake
And did those feet in ancient time
Tema-trio sport
söndag 6 september 2009
Lyrans läsenkät
-
1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
-
I mitt hem fanns det mycket böcker. Båda mina föräldrar hade alltid läsning på gång- men de läste på lite olika sätt och de hade olika boksmak. Mamma läste mycket klassiker- och som ung sparade hon ofta sina surt förvärvade slantar till att köpa inbundna, vackra volymer.... Båda mina föräldrar brukade läsa högt för mig men jag minns pappas högläsning bättre och jag tror att han läste mera ofta också. Mest sagor. (De värsta han kunde hitta hos HC Andersen så att jag tjöt som en stucken gris ("Stor-Klas och Lill-Klas" och "Den lilla flickan med svavelstickorna minns jag speciellt"- usch så sorgligt)
-
2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
-
Nej, jag tror inte att jag hade några andra förebilder än mina föräldrar - de var den största inspirationen. Biblioteket "bodde" jag på... speciellt sedan vi flyttat till förorten och "filial 3" i Malmö. Där fick man dessutom låna obegränsad mängd och inte som på Malmö Stadsbibliotek- futtiga fem volymer (om man bad riktigt snällt för egentligen var gränsen tre....)
-
3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
-
Sagor- se ovan. Bio var jag mycket på- matinéer på söndagarna (minns Lady och Lufsen speciellt på anrika Victoria i Malmö)(annars var det biografen Scania som brukade visa matinéerna men även Spegeln (den förföll till att bli porrbio på 70-talet), biografen Kaninen.... Jo, det var mycket bio.... och även teater. Som liten bodde jag så gott som bredvid Malmö Stadsteater och mina föräldrar gick ofta dit (och släpade mig med- men jag älskade miljön). Jag har så fina minnen från teatern- på 50-talet var Ingmar Bergman regissör där och han satte bland annat upp Peer Gynt (i huvudrollerna Max von Sydow som Peer och Naima Wifstrand dom Åse)- jag kan inte ha varit gammal när jag fick det stora privilegiet att få följa med och se pjäsen- jag minns den så starkt än idag. Det var en förtrollad värld. Fantastiskt. Underbart.... Minns också Erik den XIV (mest för att det kastades ner krukor på scenen- hur kul som helst!) När jag blev lite äldre tittade jag mycket på TV-teatern (åh, vad jag saknar den... )
-
Berättandet i övrigt stod min farmor för- det var historier ur verkliga livet- hennes liv. Minst lika spännande som en bok. Hon kunde berätta... levande och rakt på sak. Från barndomen i Kristinehamn- om de mörka skogarna, kolmilan där hennes far arbetade, om skrock och om "fattigdom och elände uschianamig".
-
4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
-
Jag lärde mig läsa i skolan- och efter det var jag fast i böckernas värld....
-
5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
-
Det kanske inte är viktigt att man läser men jag tror att det är viktigt att man kan läsa på ett sådant sätt att man klarar av de behov man har som samhällsmedborgare. Man kan leva utmärkt lycklig utan böcker- och vi är alla olika som människor. Dock är det som sagt viktigt att lära sig förstå ord- ha ett gott ordförråd. Kunskap är makt. Utan ett hyfsat språk kommer man till korta i den här världen. Jag tycker inte att det spelar så stor roll vad man läser- det var min mammas åsikt och jag delar den. Bokcensur vill jag då inte införa. Det finns god och dålig litteratur- det får bli upp till var och en att avgöra vilket som är vad för just den personen.
-
6. Vad har du lärt dig av att läsa?
-
Jag lär mig något nytt varje dag genom att läsa. Det berikar mitt liv- ger mig vidgade vyer och det gör mig mera tolerant (förhoppningsvis)- jag kan resa till främmande länder i min egen soffa... genom åren har det också hjälpt mig förstå vem jag är.
-
7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
-
Om alla böcker försvann från denna jord - o hemska tanke- (eller om jag av annan anledning inte kunde läsa- o hemska tanke igen)- ja- om jag var frisk och kry skulle jag förmodligen påta i trädgården- vad som helst bara det var kreativt. Jag är öppen för att prova på nya saker. Sammanfattningsvis- jag skulle nog trots allt inte vara så glad om jag inte kunde läsa....
Jag mötte Lajka
lördag 5 september 2009
Nyfiken på Muriel Spark
För många år sedan läste jag "The Prime of Miss Jean Brodie" och ett par andra böcker också av Muriel Spark. Jag vill minnas att jag tyckte bra om hennes sätt att skriva. "The Prime of Miss Jean Brodie" har filmatiserats.