söndag 6 september 2009

Lyrans läsenkät

Lyran har sammanställt en läsenkät- här mina svar!
-
1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
-
I mitt hem fanns det mycket böcker. Båda mina föräldrar hade alltid läsning på gång- men de läste på lite olika sätt och de hade olika boksmak. Mamma läste mycket klassiker- och som ung sparade hon ofta sina surt förvärvade slantar till att köpa inbundna, vackra volymer.... Båda mina föräldrar brukade läsa högt för mig men jag minns pappas högläsning bättre och jag tror att han läste mera ofta också. Mest sagor. (De värsta han kunde hitta hos HC Andersen så att jag tjöt som en stucken gris ("Stor-Klas och Lill-Klas" och "Den lilla flickan med svavelstickorna minns jag speciellt"- usch så sorgligt)
-
2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
-
Nej, jag tror inte att jag hade några andra förebilder än mina föräldrar - de var den största inspirationen. Biblioteket "bodde" jag på... speciellt sedan vi flyttat till förorten och "filial 3" i Malmö. Där fick man dessutom låna obegränsad mängd och inte som på Malmö Stadsbibliotek- futtiga fem volymer (om man bad riktigt snällt för egentligen var gränsen tre....)
-
3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
-
Sagor- se ovan. Bio var jag mycket på- matinéer på söndagarna (minns Lady och Lufsen speciellt på anrika Victoria i Malmö)(annars var det biografen Scania som brukade visa matinéerna men även Spegeln (den förföll till att bli porrbio på 70-talet), biografen Kaninen.... Jo, det var mycket bio.... och även teater. Som liten bodde jag så gott som bredvid Malmö Stadsteater och mina föräldrar gick ofta dit (och släpade mig med- men jag älskade miljön). Jag har så fina minnen från teatern- på 50-talet var Ingmar Bergman regissör där och han satte bland annat upp Peer Gynt (i huvudrollerna Max von Sydow som Peer och Naima Wifstrand dom Åse)- jag kan inte ha varit gammal när jag fick det stora privilegiet att få följa med och se pjäsen- jag minns den så starkt än idag. Det var en förtrollad värld. Fantastiskt. Underbart.... Minns också Erik den XIV (mest för att det kastades ner krukor på scenen- hur kul som helst!) När jag blev lite äldre tittade jag mycket på TV-teatern (åh, vad jag saknar den... )
-
Berättandet i övrigt stod min farmor för- det var historier ur verkliga livet- hennes liv. Minst lika spännande som en bok. Hon kunde berätta... levande och rakt på sak. Från barndomen i Kristinehamn- om de mörka skogarna, kolmilan där hennes far arbetade, om skrock och om "fattigdom och elände uschianamig".
-
4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
-
Jag lärde mig läsa i skolan- och efter det var jag fast i böckernas värld....
-
5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
-
Det kanske inte är viktigt att man läser men jag tror att det är viktigt att man kan läsa på ett sådant sätt att man klarar av de behov man har som samhällsmedborgare. Man kan leva utmärkt lycklig utan böcker- och vi är alla olika som människor. Dock är det som sagt viktigt att lära sig förstå ord- ha ett gott ordförråd. Kunskap är makt. Utan ett hyfsat språk kommer man till korta i den här världen. Jag tycker inte att det spelar så stor roll vad man läser- det var min mammas åsikt och jag delar den. Bokcensur vill jag då inte införa. Det finns god och dålig litteratur- det får bli upp till var och en att avgöra vilket som är vad för just den personen.
-
6. Vad har du lärt dig av att läsa?
-
Jag lär mig något nytt varje dag genom att läsa. Det berikar mitt liv- ger mig vidgade vyer och det gör mig mera tolerant (förhoppningsvis)- jag kan resa till främmande länder i min egen soffa... genom åren har det också hjälpt mig förstå vem jag är.
-
7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
-
Om alla böcker försvann från denna jord - o hemska tanke- (eller om jag av annan anledning inte kunde läsa- o hemska tanke igen)- ja- om jag var frisk och kry skulle jag förmodligen påta i trädgården- vad som helst bara det var kreativt. Jag är öppen för att prova på nya saker. Sammanfattningsvis- jag skulle nog trots allt inte vara så glad om jag inte kunde läsa....

4 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

En sådan "rik" barndom du hade :-)

Vixxtoria sa...

Åh, jag kan inte i ord uttrycka hur avundsjuk jag är på dig som fick se en massa Bergman-uppsättningar. Jag hoppas verkligen att du hade förstånd att uppskatta det :-)

Själv har jag bara sett en uppsättning.

Ingrid sa...

Jag hade en priviligierad barndom och jag inser det. Jag var ett lyckligt litet barn och jag har haft fantastiska, snälla, förstående, underbara (alla superlativer som finns läggs härtill) föräldrar. Och Vixxtoria- jag älskade teatern- jag hade inte en tråkig minut där. Jag kan inte ha begripit den stora handlingen så klart men allt som hände på scenen- skådespelarna, dräkterna, tonfallen... jag minns faktiskt väldigt väl speciellt "Peer Gynt".

Vixxtoria sa...

Det är bra att du har vett att vara tacksam :-) Det gör min avundsjuka lite mindre.

Vad gäller Peer Gynt så har jag förvisso en helt fantastisk föreställning från Backateatern i mitt minne (Alexander Öberg regisserade väl den, tror jag).