fredag 18 september 2009

Nobelpris- nobelalfabet

Veckans bokstav i Lyrans nobelalfabet är "H". Det finns en del att välja på.... Jag tänker försöka hålla mig till lyriken så mycket jag kan och mitt val blir Verner von Heidenstam (jag sneglade länge åt Seamus Heany...). Heidenstam har förstås skrivit mer än lyrik och jag tänker att han kanske är en sådan författare som inte läses så mycket idag? Jag har också en känsla av att det läses mer om honom än av honom.
-
Motiveringen till priset: "såsom ett erkännande av hans betydelse som målsmannen för ett nytt skede i vår vitterhet".
-
Verner von Heidenstam har jag flera böcker av i mina hyllor- mest arvegods. Ur hans diktsamling "Nya dikter" hämtar jag dessa rader (det var mycket svårt att välja en dikt för Heidenstam har skrivit så mycket vackert.....)
-
" Vi människor
Vi, som mötas några korta stunder,
barn av samma jord och samma under,
på vår levnads stormomflutna näs!
Skulle kärlekslöst vi gå och kalla?
Samma ensamhet oss väntar alla,
samma sorgsna sus på gravens gräs."

-
Så över till en författare, nu levande, på "H" som jag tycker förtjänar nobelpriset. Min första tanke går till Haruki Murakami. Jag vill ge honom priset för hans ypperliga berättarkonst. Han kan få mig att både gråta och skratta- han berör. (De som suttit och författat diverse manifest under den senaste tiden kan läsa Murakami i stället).

6 kommentarer:

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Jag valde faktiskt mellan Heidenstam och Harry Martinsson. Jag har inte läst någon av dom men Heidenstam är ju knuten till Östergötland där jag bor. Därför hade jag tänkt välja honom Men så blev det Harry eftersom det är honom jag just nu är mest sugen på att läsa av dessa två.

Haruki Murakami är ju ett perfekt val! Jag tänkte spara honom till bokstaven M. :)

Ingrid sa...

Harry Martinson hade jag också i tankarna! :-) han skriver så fin lyrik....
Övralid lockar till besök- och även Ellen Keys "Strand". Du bor i ett mycket vackert landskap!

Lyrans Noblesser sa...

Heidenstam har inte jag läst, men turen kommer till honom så småningom. Och det är ju eländigt att jag inte hann med Murakami på vår resa.

Mikaela Stigsdotter-Larsson sa...

Tack! Ja jag är väldigt förtjust i mitt Östergötland. Jag har faktiskt besökt Strand för många år sen men jag är rädd at jag inte riktigt kunde uppskatta det så mycket då som jag skulle nu.

Vixxtoria sa...

Det var en jättebra kärleksfull uppmaning till läsning AV och inte bara OM Heidenstam i DN nu i somras. Jag har sparat den som bokmärke, men jag sparar typ minst 20 bokmärken om dagen, så jag hittar den inte. Men om du söker under DN/bok borde du hitta den.

Jag är själv väldigt dålig på att läsa Heidenstam, och har nog förutom skolans diktläsning om de där stenarna som han lekte vid som barn mest bläddrat i Karolinerna. Men jag äger några riktigt vackra skinnband av honom, som jag fotograferade nu i veckan.

Övralid har jag besökt dock. Där var det sorgligt tomt. Han måste väl vara en av mest anonyma svenska Nobelpristagarna?

Och haruki är inköpt och står och väntar sedan en tid. Det ska bli spännande.

Ingrid sa...

Tråkigt att Övralid var så tomt. Jag skulle själv så gärna vilja göra ett besök där. Ska leta efter artikeln Vixxtoria- tack för tipset. Lite synd att Heidenstam är så anonym. Han skrev väldigt vackra dikter och jag minns att jag tyckte rätt bra om en del av hans "historieskrivning" också- må vara att det är romantiskt....