torsdag 19 februari 2009

Friendly Fire av Abraham B Yehoshua

Jag ska erkänna det genast- Yehoshua är den författare som gett mig årets absoluta höjdpunkter i "lässoffan". "Friendly Fire" är den klart mest fängslande av de tre böcker jag hittills läst av denne israeliske författare. (Den befriade bruden och Kvinnan i Jersualem är de andra två- jag hann inte läsa ut "De fem årstiderna- tyvärr- men den ska lånas hem igen).
-
I "Friendly Fire" möter vi Amotz och Daniela och deras familj. Hela historien har ett yttre tidsperspektiv på åtta dagar och sammanfaller med Hanukkah. Amotz stannar kvar i Tel Aviv medan hustrun Daniela åker till Tanzania för att slutligen kunna få hjälp (som hon tror) att komma över sin systers död två år tidigare. (Systern dog just i Tanzania och där bor fortfarande svågern Yirmi). Yirmi arbetar med ett antal arkeologer (en internationell skara) för att utforska människans urhem eller snarare "vår urfader/moder".
-
I Tel Aviv är Amotz i full färd med att klara av arbete och vardagssysslor. Amotz basar över en ingenjörsfirma (och han har tagit över efter sin far - även Amotz son arbetar där - men just nu är sonen (Moran) inkallad). Amotz är specialist på att designa hissar. En mycket viktig del av berättelsen handlar om en ylande och tjutande hiss (låter det tråkigt? De kan jag garantera att det inte är).

Bokens inre historia handlar mycket om döden (ett tema som verkar vara återkommande hos Yehoshua). I fokus står Yirmis och Shulis son Eyal- som dog på grund av "Friendly Fire" (dvs sköts (av misstag) av sina egna soldatkamrater under ett vaktpass i ett palestinskt område). Hur hanterar familjen Eyals tragiska död? Detta genomsyrar boken.

"Friendly Fire" är en rik och vacker bok, en "La condition humaine" på drygt 400 sidor -fylld av symbolism .

Ett utdrag:" Fire is conceived of as a living thing. It moves about incessantly, changes its shape and colour, eats, makes noises, provides heat."--- "Perhaps in the knowledge of fire is a key to the knowledge of death".

Inga kommentarer: