fredag 4 september 2009

Vid uppbrännandet av mina böcker


År 1933 brändes mina böcker i Berlin på den stora platsen bredvid Statsoperan med sorgligt högtidlig pompa av en viss herr Goebbels. Tjugofyra tyska författare, som symboliskt skulle utplånas för alltid, ropade han triumferande upp med namn. Jag var den ende av de tjugofyra, som hade kommit personligen för att bevittna denna teatraliska fräckhet.
Jag stod framför universitetet, inkilad mellan studenter i SA-uniform, nationens blomma, såg våra böcker kastas in i de flammande lågorna och hörde den lille slipade lögnarens drypande tirader. Det rådde begravningsstämning i staden. Huvudet på en sönderslagen byst av Magnus Hirschfeld satt på en hög stång, som svängde hit och dit över den tysta människomassan. Det var vidrigt.
Erich Kästner
Ungefär 25 000 böcker blev lågornas rov, bara i Berlin beslagtogs 800 ton böcker.
Från "Hur var det egentligen" av Max von der Grün (Förlaget Barrikaden, 1981)

3 kommentarer:

Søren sa...

"Hur var det egentligen"....den bog kender jeg ikke, den skal jeg finde. Tak for tippet :-)

Ingrid sa...

Boken är bra, tycker jag- tror att den egentligen är en ungdomsbok men det gör den inte sämre. Hittade den på biblioteket.

Karin sa...

Jag har sökt på Carole Martínez och Le Coeur cousu och då kommer Ingrids och Sörens bloggar upp. Men när jag söker närmare hittar jag inte författaren eller boken. Kan någon hjälpa mig?
Karin