lördag 5 september 2009

Nyfiken på Muriel SparkFör många år sedan läste jag "The Prime of Miss Jean Brodie" och ett par andra böcker också av Muriel Spark. Jag vill minnas att jag tyckte bra om hennes sätt att skriva. "The Prime of Miss Jean Brodie" har filmatiserats.
-
Jag såg att det finns en nyutkommen biografi om författarinnan ute nu- och jag har faktiskt köpt den från Amazon för jag ville stilla min nyfikenhet något. Vem var hon egentligen denna Mrs Spark? Jag känner för att läsa om och finna "nya" böcker av Spark också.
Ett spännande liv tycks hon ha haft i alla fall. Jag läser på insidan av omslaget på biografin att hon som nittonårig lämnade Skottland för att gifta sig i dåvarande Rhodesia. Hon flydde tillbaka till England på ett trupptransportskepp år 1944- år 1954 konverterade hon till katolicismen.
-
Andra kända böcker av henne är "The Bachelors", "Memento Mori" och "The Ballad of Peckham Rye". Hon bodde i New York, Rom och slutligen - de sista åren- i Toscana. Där dog hon år 2006.

7 kommentarer:

Bai sa...

Nå blei eg også nysgjerrig på Muriel Spark.

snowflake sa...

Hon låter intressant, och vagt bekant. Men inte kan hon väl ha legat så där på mage på golvet och skrivit nån längre stund? Nej, den bilden är arrangerad. :-)

Ingrid sa...

Spark hade ett klart intressant liv (men inte lätt). Jag tror att hennes böcker var mycket i ropet under 60-talet- minns att jag hade "The bachelors" som kurslitteratur. Jag gillade den mycket.

snowflake sa...

Hallå! Jag vill bara berätta att jag äntligen kom mig för med att tacka Carl-Johan Malmberg för att han fick mig att upptäcka Rosamond Lehmann, och då berättade han i sin tur att han har en essä på gång om Muriel Spark. Så den kan vi hålla ögonen öppna efter!

Ingrid sa...

Snowflake: Tack för upplysningen- jag ska hålla ögonen öppna.

snowflake sa...

Vi hjälps väl åt då. :-)

Ingrid sa...

Det gör vi. :-)