onsdag 11 september 2013

Man Booker-priset: korta listan


Sex böcker har kvalat in till "grand final". I år är det spridning på länderna och åldrarna och författarerfarenheten. Eleanor Catton (från Nya Zealand) har skrivit en tegelsten och så här beskrivs handlingen i yttersta korthet: It is 1866, and Walter Moody has come to make his fortune upon the New Zealand goldfields. On arrival, he stumbles across a tense gathering of twelve local men, who have met in secret to discuss a series of unsolved crimes.

Ruth Ozeki representerar Kanada med "A Tale for the Time Being": Ruth discovers a Hello Kitty lunchbox washed up on the shore of her beach home. Within it lies a diary that expresses the hopes and dreams of a young girl. She suspects it might have arrived on a drift of debris from the 2011 tsunami. With every turn of the page, she is sucked deeper into an enchanting mystery.

Här är hela den korta listan:

We Need New Names av NoViolet Bulawayo (Chatto & Windus) Jenny B på bloggen Kulturdelen har läst och recenserat se HÄR.
 
The Luminaries av Eleanor Catton (Granta)
 
The Harvest av Jim Crace (Picador)
 
The Lowland av Jhumpa Lahiri (Bloomsbury)
 
A Tale for the Time Being av Ruth Ozeki (Canongate)
 
The Testament of Mary by Colm Tóibín (Penguin)

4 kommentarer:

violen sa...

Det här blir intressant, vem som vinner. Blir alltid sugen på läsa vinnare!

Ingrid sa...

Violen: Nyfiken blir man onekligen. Jag tycker att blandningen verkar intressant. Har själv ingen direkt favorit men väntar med spänning....

Jenny B sa...

Jag håller just nu på och läser Tash Aws bok Five Star Billionaire som var med på långa listan. Jag är besviken över att inte den kom med, för jag tycker att den är fantastisk!

Ruth Ozekis bok har precis kommit till mitt bibliotek, reserverad till mig :) så den skall jag snart få läsa!

Många håller Jim Crace som sin favorit, men jag läste hans Arcadia för några år sedan och tyckte att den var smörja. Jag antar att jag borde ge Harvest en chans. Men det är ju redan svårt att hinna med att läsa alla!

I alla fall är jag glad över de boktips som de här listorna utgör!

Ingrid sa...

Jenny: Jag har inte läst något alls av Jim Crace och när jag kikade på hans böcker på Amazon lockade de inte precis men smaken är ju som baken.... Ruth Ozeki är jag däremot rejält nyfiken på- jag hoppas att du skriver ner dina tankar om hennes "nominerade" så småningom.