Elizabeth Strout (f.1956) kommer från Portland i Maine. De böcker hon har skrivit har ofta handlingen förlagd till just Maine- staten där långt uppe i norr som gränsar till både Kanada och till Atlanten. Maine är en avfolkningsbygd som invaderas under semestermånaderna då man ofta reser till utflyktsmål som Acadia National Park och L.L. Bean i Freeport.
Strout fick Pulitzerpriset år 2009 för sin novell-roman "Olive Kitteridge". Jag hittar dock bara en enda svensk översättning av hennes verk och då har man valt hennes debutroman "Amy och Isabelle" (2001). Kanske blir heller inte "The Burgess Boys" översatt och det kan jag i så fall tycka är lite synd för det är en mycket välskriven roman.
"The Burgess Boys" börjar i New York men snart hamnar man i Maine. I New York bor de båda bröderna Jim och Bob Burgess. Jim är kändisadvokat och välbeställd och verkar ha allt man kan önska sig. Rik, vacker fru och tre välartade vuxna barn- fin lägenhet och ja, han har som man säger " a charmed life". Bob har det däremot inte lika välbeställt- han är den yngre brodern, han som hela livet gått och burit på en stor skuld eftersom han som fyraåring orsakat sin fars död genom en så kallad "freak accident" med en bil. Bob är frånskild, har ett mera blygsamt juridiskt arbete och han dricker ganska rejält- en snäll och välmenande man som lever sitt liv lite i skymundan.
In på scenen träder så det tredje syskonet, Susan, som är tvilling med Bob. Susan har stannat kvar i Maine och nu är hon ensamstående eftersom maken lämnat henne (han har stuckit till Sverige med en svensk sjuksköterska). Hon bor nu med sin tonårige son Zach i den lilla staden Shirley Falls (det är en helt fiktiv plats), en liten stad som har tagit emot många somaliska flyktingar vilket orsakar spänningar och problem i den här avfolkningsbygden. Zach har dragits med av stämningarna och så begår han ett svårt brott- han kastar in ett grishuvud i moskén mitt under fredagsbönen. Nu är Susan över sig given och hon kontaktar sina bröder i New York för att få hjälp.
Så vecklar historien ut sig och det blir ett djupdyk ner i en dysfunktionell familj och en ingående studie i hur relationer kan fungera och inte fungera. Dessutom är det lite av en lektion i tolerans.
Jag tycker om blandningen och Elizabeth Strout vet hur hon ska hålla intresset uppe för läsaren. Hon kan också sitt Maine och hon kan sin juridik (det är ett ämne som både hon och hennes man har studerat för övrigt, maken var ett tag Attorney General i Maine).
"The Burgess Boys" är en mycket läsvärd bok och jag hoppas, som sagt, att det kan bli en svensk översättning.
Maine och utsikt över Eagle Lake. Jag längtar tillbaka ofta.....
Maines kust är klippig och karg....
4 kommentarer:
verkar vara en intressant bok, Ingrid! och Maine skulle jag gärna åka till
Mrs C: Elizabeth Strout kommer jag att vilja läsa mera av. Maine är mycket speciellt och mycket vackert...
Vacker kust.
Hannele: Den är så oländig och spännande....
Skicka en kommentar