söndag 22 september 2013

Maskros och kamomill hos nunnorna i Fulda


Om konsten att göra snabbkompost läser jag i "Ein Garten liegt verschwiegen" av Mely Kiyak som också handlar om nunnorna i benediktinerklostret i Fulda och deras överlevnadsvilja och envishet.


Rölleka är en annan av de örter som ingår i den magiska blandningen som så småningom blir till ett pulver med speciella egenskaper.

Valeriana


Jag kommer att skriva mera om nunnorna i Fulda och deras idéer och kamp för tillvaron så småningom. Allt tog sin början under krigsåren (andra världskriget) då det var ont om mat och man var tvungen att vara kreativ för att klara livhanken.

I benediktinerklostret "Zur heiligen Maria" i Fulda kan man övernatta och få se de väl arbetade trädgårdarna. Man kan säkert också få veta mera om kompost, örtmediciner och örtlikör. Här en länk till klostrets hemsida.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

hihi, vi tänker på maskros båda två :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

P.S.
och jag har flera böcker, hur man kan äta vilda växter.

Ingrid sa...

Hannele: Maskrosor är inte bara för kaniner. Vad jag däremot inte visste var att de är en av huvudingredienserna i en snabbkompostblandning... Man kan nog äta flera vilda växter än man tror (kirskål borde jag själv ha på bordet för att minska tillväxten i ett dolt hörn av min trädgård.....)