fredag 27 september 2013

The Appalachians: ett litterärt nedslag


 Appalacherna är en mäktig bergskedja som sträcker sig längs med så gott som hela östra kusten av USA och upp en bra bit i Kanada också. Högsta punkten är Mount Mitchell med en höjd av cirka       2 000 meter (North Carolina).


Jag kunde inte motstå den här vackra målningen av Frederic Edwin Church (1826-1900) - nu har vi förflyttats till Maine och det är Mount Kathadin som syns i ett disigt töcken (Maines högsta berg).


I min hand just nu: Ellen Glasgows "Vein of Iron" den roman hon själv satte högst av alla sina böcker (och det blev en del genom åren). En del av Ellen Glasgows verk har översatts till svenska men jag tror inte att "Vein of Iron" hör till dem. Titeln betyder ordagrant "Järnmalmsådra" och det är givetvis symboliskt. Järn är en hård metall och den står emot mycket. I "Vein of Iron" handlar det om kvinnor, starka kvinnor som tvingas leva under svåra förhållanden. Det hela börjar i Virginia och invid just Appalacherna.

Ellen Glasgow (1873-1945) skrev helst om sina hemtrakter (hon var född och uppväxt i Richmond, Virginia) . En sann skildrare av södern var hon och hon ville gärna berätta om de förändringens vindar som blåste över sydstaterna under första delen av förra seklet.

Det jag hittills har läst av "Vein of Iron" tycker jag mycket om och det är synd att en författarinna som skriver så väl ska vara så bortglömd. (I USA trycker man upp nya utgåvor av hennes böcker, dock.) Ellen Glasgow tilldelades Pulitzerpriset år 1942 för romanen "In This Our Life").

Inga kommentarer: