måndag 16 september 2013

I Linnés fotspår


 Jag har tillbringat helgen i Uppsala och på programmet fanns bland annat ett besök på Linnés Hammarby- cirka en mil utanför staden.  Här på Hammarby trivdes Linné- en bit bort från det då osunda Uppsala där sjukdomar (malaria t ex) härjade- och år 1766 flyttade han hit alla sina samlingar av växter. Han lät uppföra ett litet museum på ägorna också (det stod klart år 1769). Idag kan man få en guidad tur genom husen.


Linné var mycket förtjust i djur och han hade en hund, Pompe. Pompe var mycket klok och det berättas att han  brukade följa med husse till sockenkyrkan (Danmarks kyrka) , där låg han snällt i bänken och följde sedan med Linné när han bröt upp efter bara en timma (det var långa predikningar på den tiden och Linné tröttnade fort). Ibland när husse inte kunde eller orkade ta sig till gudstjänsten kom Pompe ensam dit och la sig i rätt bänk. Precis som husse tröttnade dock även Pompe efter en timma, gav upp ett skall, hoppade ur bänken och gick hem.


I trädgården finns mängder av blommor och träd. Den här helgen blommade det fortfarande i rabatterna. Under den kommande veckan ställs det till med äpplefest.

Hammarby har också en mycket välskött och välorganiserad muséumsbutik med café. I caféet bjuds på fantastiska bakverk och maken till sortiment får man leta efter. Hit kommer jag gärna tillbaka.

8 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag har också alltid sneglat på Hammarby men aldrig varit där. Har fått nöja mig med Stenbrohult som inte ligger så långt borta. Härlig historia om Pompe oxo.

Ingrid sa...

Hammarby är verkligen värd en resa. Jag blev så imponerad över hur välskötta husen är och guidningen var utmärkt. Stenbrohult skulle jag också gärna vilja se!

Ugglanoboken sa...

Det låter som ett trevligt besöksmål! Och historien om Pompe är charmig!

Mrs Calloway sa...

Stenbrohult är jättefint, men jag skulle vilja se till Linnés Hammarby också

Ingrid sa...

Mrs C: Om du har vägarna förbi Uppsala ska du definitivt göra ett besök här. Själv går jag nu och funderar på Stenbrohult....

Ingrid sa...

Ugglanoboken: Mycket fint utflyktsmål och visst är det en mycket rar historia, den om hunden Pompe. Linné var som sagt mycket förtjust inte bara i växter utan också i djur.

Bjørg, mellom linjene sa...

Uppsala er ein nydeleg liten by. Eg var der ein månad, på sommarkurs i svensk litteratur, i 2005. Det var ein fin månad.

Ingrid sa...

Björg: Jag är själv helt hopplöst förälskad i Uppsala. En mycket trevlig stad och öppen- (jag föredrar avgjort Uppsala framför Lund fastän jag bor i Skåne....)