tisdag 3 september 2013

Skåne är ett härligt landEtt av dagens biblioteksfynd handlar om skånska gästgivaregårdar (för titeln till trots lämnas det inte mycket utrymme åt de danska kroerne, tyvärr). I boken får man veta det mesta om dessa skånska mat- och övernattningsställen och fina illustrationer finns det också. Historien kring uppkomsten av gästgiverierna inleder det hela och sedan kommer en häradsvis genomgång av de intressanta rastställen som funnits (och en del finns ju ännu) genom tiderna.Vellinge gästis av idag. Fotot är lånat.

Givetvis fastnar jag lite extra länge på trevliga Vellinge gästis (som ännu lever och har hälsan).

Vellinge har haft gästgiveri åtminstone sedan 1700-talet-och en som då verkligen inte uppskattade stället var prästen Niclas Runbeck som klagade högljutt över oväsen och supande:

"The syndiga helwetesnästen hwilka... förleda många menlösa och oskyldiga hjärtan till Bachi, bukens och djefwulens tienst, jag menar the oordentliga så kallade krughuus och liderliga kyffen, som nu på landsbygden alltför många finnes, serdeles i kyrkbyar, såsom här uti Hwellinge ett sådant liderligt, förargeligt och syndigt näste och drakaboning upprättad är strax hoos guds heliga tempel och bredvid prästens port."

Ja, han skräder minsann inte orden, den gode pastorn. Man får ju hoppas att han inte retade ihjäl sig på kuppen. Runbeck var kyrkoherde i Vellinge och Fuglie år 1743 och han levde mellan 1679-1753. Möjligen roterar han i sin grav eftersom Vellinge gästgivaregård numera (sedan 2002) ägs av kyrkan.

Från danska kroer till skånska gästis är författad av Lennart Jönsson och utgivnigen står Monitor-Förlaget för.

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen ♥ sa...

jo, vi besöker trädgårdar i Skåne.

Ingrid sa...

Hannele: Där finns det nog massor att se!