torsdag 5 september 2013

Quetzalcoatl och en roman av Laura Kasischke


"The Plumed Serpent" eller Quetzalcoatl (lånat foto).Jag hade inte hört talas om den amerikanska författarinnan Laura Kasischke förrän jag läste om henne i Le Magazine Littéraire i somras. I Frankrike har Kasischke klättrat en bra bit på parnassens höjd och det är till och med så att hennes senaste roman kommer ut i Frankrike innan den kommer ut i hemlandet. Här i Sverige tror jag inte att det har skrivits så särskilt mycket om henne men det kanske kommer.

Jag har läst "Feathered" som är en undgomsroman från 2008 utgiven av Harper (Teen). Handlingen i korthet: tre tonårsflickor har fått lov att åka till Mexico på sin "spring break"- de går sista året i High School och med viss tvekan släpper föräldrarna iväg dem. Michelle och Anne är bästisar och Terry hänger med ändå. Allt är frid och fröjd, det festas och drinkarna är både starka och goda- men så möter Michelle och Anne en medelålders man, Ander, som vill visa dem det gamla Mexico med ruiner och myter. Det blir en färd som kommer att sluta i tragedi.

Kasischke har använt sig av legenden om den befjädrade ormen som inspiration och som röd tråd- och det här är en otäck bok, och man dras in i handlingen från allra första sidan. Originell är också berättartekniken- Michelle får tala i både första och tredje person- varvat. Här är ingenting förutsägbart och spänningen varar fram till sista sidan. Ska jag ha något negativt att säga så är det kanske att slutet blir lite jolmigt men av de drygt 250 sidorna i boken imponeras jag stort av de 240 och det är inte illa.

Sun!
Sand!
Tiki bar on the beach!
Poolside happy hour!
Peaceful days, wild nights!

I'd had, myself, no premonitions. No omens. Nothing. I was, on that plane to Mexico, not even really thinking. I had a string bikini on under my sweater and jeans, and a list of the drinks I wanted to try at that tiki bar. Kahlua & Cream. Blue Margaritas. The Bull (tequila, beer, and lemonade). The Pineapple Leap. The Mexicol. The Furnace. The Cockroach. The Submarine.

It was the end of senior year.
The drinking age in Mexico was eighteen.
The tests and the applications were finally over.----

2 kommentarer:

♥ Hannele sa...

säkert något för svenska läsare

Ingrid sa...

Hannele: Jag tror också det- det är en roman som är väldigt bra blanda- aningens lite fantasy och så en verkligt spännande historia i allt det.