torsdag 18 oktober 2012

En stor läsinspirationskälla och den första amerikanska "bästsäljaren"


Förra året fick jag en extra fin julklapp "Lives of the Novelists" av John Sutherland. Det här är ett mastodontverk på 800 sidor (och lite till) och det måste ha tagit lång tid att skriva den här boken. Den kunde också ha fått titeln "Från John Bunyan till Rana Dasgupta" för det är en genomgång av 294 engelskspråkiga författare (i kronologisk ordning). Det speciella med Sutherlands sammanställning är att han även tar med de lite udda skribenterna- och att han blandar friskt- det är inte alltid de allra "främsta" som tar plats här (och det är just det som är intressant). I slutet av varje författarbiografi får man lästips (både på biografier och så på den roman som Sutherland anser vara den mest läsvärda (av olika anledningar) av författaren i fråga. Det är både lärorikt och spännande.



Författare nummer 13 i antologin är Susanna Haswelll Rowson (1762-1824). "Instructress to the young and thoughtless of the fair sex" .

Susanna fick en dålig start i livet för hennes mor dog så gott som genast efter Susannas födelse och fadern ,som var anställd i flottan, skickades (med familjen- han hade gift om sig) till Massachusetts. Året var 1767 och det jäste där borta på andra sidan Atlanten- dessutom var det oturligt nog så att Lieutenant Haswell sysslade med skatteindrivning vilket skulle komma att stå honom dyrt. Han fick tillbringa ett par år i fängelse under frihetskriget men så småningom kunde han och hans familj återvända till England. Susanna fick mer eller mindre klara sig själv och så särskilt mycket skolgång blev det inte tid till- men hon läste själv och hon fick givetvis erfara mer av världen än många andra på den tiden.



Susanna fick sin första roman "Victoria" publicerad år 1786 och så följde några romaner till fram till genombrottet som hon fick med "Charlotte Temple: A Tale of Truth" år 1791. Susanna var numera gift med William Rowson som man inte vet mycket om mer än att: han innehade en järnaffär (den gick inte alls bra), han spelade trumpet och han söp (rejält). Det var Susanna som fick stå för försörjningen och paret flyttade så småningom till USA och det var där "Charlotte Temple" blev en riktig storsäljare. År 1815 hade boken sålts i över 50 000 exemplar vilket måste ha varit något av ett jordskred på den tiden. "Charlotte Temple" kan därför kallas för den första amerikanska bestsellern. Det dröjde ända till 1852 innan det skrällde till så där ordentligt på bokmarknaden i USA igen- då var det förstås "Onkel Toms stuga" av Harriet Beecher Stowe som slog alla tidigare försäljningssiffror.

Handlingen i "Charlotte Temple" är fylld av olycklig kärlek, bedrägliga karlar, falska lärararinnor och ond bråd död. "Pregnant, unmarried, abandoned, crazed and wandering the snowy streets of New York"----

Susannas sista år blev inte lyckliga- maken fortsatte sitt supande och klarade av att vara otrogen också. Hon dog i Boston 1824. Då hade hon skrivit tio romaner, sex teaterstycken, två diktsamlingar och sex "goda råd-böcker" till unga kvinnor.



4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

du vet, Ingrid, hur avundsjuk jag är på dig för den här boken!
så sympatiskt att ägna utrymme åt mindre kända. de kända är ju redan kända

Ingrid sa...

Mrs C: Det är verkligen en sympatisk bok och han skriver så trevligt också, Sutherland, liksom med glimten i ögat och för att vara "den här typen av bok" är den lättläst och mycket underhållande!

Chicken sa...

åh vad jag vill have den här boken!
och ditt inlägg om Susanna Row var så bra! tack för tipset. :D

Ingrid sa...

Chicken: Jag hoppas att du hittar boken- kanske finns den på något nätantikvariat så blir det inte så dyrt. Tack ska du ha för dina vänliga ord!