måndag 8 oktober 2012

Unga svenska författare 1950: 4


Ännu en fin diktantologi som getts ut av "En bok för alla"- Århundradets ordmusik av Göran Hassler.

Ella Hillbäck (1915-1979) är inte helt bortglömd och det händer att man ser hennes dikter lite då och då i en del antologier. Hon skrev även romaner och totalt gav hon ut ett tjugotal böcker under sin livstid. Debuten kom 1939 med diktsamlingen "Hos en poet i kjol" (den är tyvärr rejält utgallrad på biblioteken).

"Sínnligt vibrerande mystik i spänningsfältet mellan religion och erotik" så sammanfattas hennes lyrik i "Århundradets ordmusik" av Göran Hassler.

I När Var Hur läser jag vidare att "Hillbäcks romaner rymmer ett par ömma, träffsäkert återgivna flickporträtt vittnande om fin människokunskap."

Din hud har sagt att jag är till
Jag lever, har en kropp vid min,
Ett motstånd mot det tomma.

Här vid din sida blev jag till.
Du samlade det splittrade.
För du är till- jag känner dig;
en annan hud än min.

Jag famlar i förvåning
mot denna hud och muskelvägg:
en naken gräns av människa.

Av samma ensamhet som min....

(Från "I denna skog" 1953)

Jenny Björklund har skrivit en avhandling om tre kvinnliga poeter från 40-talet Ella Hillbäck, Rut Hillarp och Ann Margret Dahlquist-Ljungberg "Hoppets lyrik" (2004) och HÄR kan man läsa en recension i DN (av Lars-Olof Franzén). "Hoppets lyrik" går nog fortfarande att få tag på via "vanlig" bokhandel.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

bok för alla har många fina samlingar.

Ingrid sa...

Hannele: Det finns väldigt mycket fint som har getts ut av En bok för alla. Jag är mycket imponerad av detta förlag!(Dessutom är ju böckerna billiga i inköp!)